Θα δοθεί το σήμα να αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους
EUROSTATΗ Eurostat θα ανακοινώσει σε λίγη ώρα από τώρα το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2013 με βάση τα στοιχεία που της έστειλε στις 14 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν 23,1 δισ. ευρώ ή 12,7% του ΑΕΠ το 2013. Το πρωτογενές έλλειμμα, που προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι τόκοι, διαμορφώθηκε στα 15,8 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ.

Αυτοί οι υπολογισμοί βασίζονται στο σύστημα που χρησιμοποιεί η Eurostat, το ESA 95. Στη συνέχεια, κανονικά αφαιρείται το ποσόν που δόθηκε για τη στήριξη των τραπεζών το 2013, 19,2 δισ. ευρώ, οπότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,4 δισ. ευρώ, κατά το σύστημα ESA 95.

Η ανακοίνωση της Eurostat θα δώσει το σήμα να αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει το θέμα της ρύθμισης του χρέους αύριο κιόλας στο Euro Working Group, όπου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου αναμένεται να επισημάνει ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η συζήτηση για το θέμα του δημόσιου χρέους στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Πάντως, οι προεκλογικοί περιορισμοί δεν αναμένεται να επιτρέψουν κάτι περισσότερο από μια γενική δήλωση στο συγκεκριμένο Eurogroup, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί το καλοκαίρι.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.