Νέα μελέτη..

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΑ Νέα μελέτη καταδεικνύει την άμεση σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και του αυξημένου κινδύνου μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD) σε μικρά παιδιά στη Βρετανία. Η σχέση αυτή φάνηκε να οφείλεται σε μια γονιδιακή μετάλλαξη που επηρεάζει τη σοβαρότητα της νόσου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 120 παιδιών με NAFLD πριν καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό και τονίζουν ότι το φαινόμενο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους αυξημένους δείκτες παχυσαρκίας και στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά παίζουν σε εσωτερικούς χώρους, προστατευμένα από τον ήλιο.

Ο εντοπισμός του συγκεκριμένου γονιδίου που καθορίζει την εξέλιξη και τη σοβαρότητα της νόσου είναι ένα σημαντικό βήμα στην καλύτερη διάγνωση και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η έλλειψη βιταμίνης D ήταν εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο τους χειμερινούς μήνες.

Το υπεύθυνο γονίδιο που επηρεάζει την εξέλιξη της NAFLD είναι το NADSYN1.

Η μελέτη από τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Μελετών για το Ήπαρ (EASL) πρόκειται να παρουσιαστεί στο φετινό Διεθνές Συνέδριο για το Ήπαρ (International Liver Congress).

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.