Αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των ταμείων

EOPYY GIATROIΑναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των ταμείων που εντάχθηκαν στον Οργανισμό, προς τους γιατρύς, ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή τις νέες δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας προς τους γιατρούς για φορολογικά ζητήματα αλλά και για την κατοχύρωση της συνταγογράφησης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, στα πλαίσια της Διυπουργικής Συνάντησης με τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών, απέσπασε τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για αυστηρή εφαρμογή της ιατρικής συνταγής στα Συ.Φα και τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για έκδοση ειδικής διάταξης που θα αποκαθιστά την άδικη φορολόγηση των γιατρών.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλη Βλασταράκου, και στην οποία παρευρέθησαν, εκτός από τον ίδιο και τον κ.Πατούλη ως Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ) και του ΙΣΑ, η Ταμίας του ΠΙΣ και Πρόεδρος του ΙΣ Πειραιά, Βάνα Ανεμοδουρά, καθώς και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιων: ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ και Ταμίας του ΙΣΑ Φώτης Πατσουράκος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ Θεοδωρος Χατζηπαναγιώτου και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Γιώργος Μπάκας.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η επικείμενη άδικη φορολόγηση των γιατρών για μη εισπραχθέντα κέρδη, μέσα από τα πιστωτικά τιμολόγια του rebate και του clawback του 2014, τα όποια θα αφορούν την χρήση του 2013: Αν τα πιστωτικά τιμολόγια δεν εκπέσουν από τα έσοδα του 2013 ,τα όποια αφορούν, γιατροί και  ιατρικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν δυσβάστακτους φόρους για εισοδήματα που ουδέποτε εισέπραξαν, κάτι που θα σημάνει και την τελική οικονομική καταστροφή τους.

Τονίζοντας το επείγον του θέματος για την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης της αδικίας εις βάρος των γιατρών, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Οι γιατροί μας είναι στο χείλος του γκρεμού. Αν δε λάβετε άμεσα μέτρα, για τα οποία σας προειδοποιούμε από το Νοέμβριο 2013, η εφαρμοζόμενη πολιτική σας θα οδηγήσει όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς της γειτονιάς στην ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ και την οριστική εξόντωση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ στις απαράδεκτες καθυστερήσεις αποπληρωμής των γιατρών και των εργαστηρίων σε ληξιπρόθεσμα και τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, που σταθερά ξεπερνούν τους 6 μήνες. «Απαιτούμε διαφάνεια, συνέχεια και συνέπεια στον τρόπο, στο χρόνο και στο ύψος της αμοιβής των επισκέψεων, των πράξεων και τον εργαστηριακών εξετάσεων» τόνισε ο κ.Πατούλης.

Η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εντός 60 ημερών, που προέβλεπε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα, αλλά τεχνηέντως ο Οργανισμός «ξέχασε» τα ποσά που οφείλει στους γιατρούς από τις συγχωνεύσεις των μικρών ταμείων που εισήλθαν μετά τη έναρξη του (ΤΣΑΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ κλπ), ενώ αποσπασματικά «θυμήθηκε» να πληρώσει κάποιους μήνες από τις οφειλές του 2010 και του 2011.

Στην άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων και στη σταθερή αποπληρωμή των δεδουλευμένων των γιατρών συμφώνησε και ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, με τον οποίον ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, μετά τη διυπουργική στο Υπουργείο Οικονομικών, για τη διεξοδική συζήτηση των προβλημάτων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση της ΠΕΔ με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για να επιλυθεί το θέμα α) των ισοδύναμων μέτρων που ζητά η Τρόικα, μετά την αναστολή του πλαφόν που πέτυχε ο ΙΣΑ στο ΣτΕ και β) και των κονδυλίων για εργαστηριακές εξετάσεις στην ΠΦΥ, στα πλαίσια των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ.«Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίηση μας που αυτό το κατάλαβε το ΣτΕ και με την προ ολίγων ημερών 59/2014 απόφαση του, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής που υποβάλλαμε για το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Πιστεύουμε ότι τα ισοδύναμα δεν πρέπει να αφορούν οριζόντιες περικοπές που αφαιρούν από τον άρρωστο την περίθαλψή του. Θεωρούμε όμως ότι ο πρώτος και κύριος τρόπος εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, είναι η σύσταση ενός Οργάνου του Υπουργείου Υγείας που θα ελέγχει τη χορήγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων με ιατρική συνταγή στα φαρμακεία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Πατούλης.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άμεσα ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλλει ποινή στους παραβάτες του Ν.1049/29-4-2013 για τη χορήγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Οφειλές ΕΟΠΥΥ και λοιπών ταμείων προ ΕΟΠΥΥ.

1)        Όλα τα ταμεία οφείλουν τους 4 τελευταίους μήνες του 2011.

 

2)        Υπάρχουν οφειλές ταμείων και από το 2010 ακόμη, όπως το ΤΣΑΥ που δεν έχει πληρώσει από τις αρχές του 2010, ο Οίκος Ναύτου από τον 6/2011.

 

3)        Όσα ταμεία εισήλθαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012 οφείλουν τις δαπάνες τους έως την ημέρα εισόδου τους στον ΕΟΠYΥ. Συγκεκριμένα:

 

 

α)  Οίκος Ναύτου Ιανουάριος- Μάρτιος 2012

β)  ΤΑΥΤΕΚΩ Ιανουάριος- Μάιος 2012

γ)  ΕΤΑΑ Ιανουάριος-Νοέμβριος 2012

δ)  ΤΑΠΓΑΕΕ Ιανουάριος-Νοέμβριος 2012

ε)  ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2012

 

4) Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει :

 

 

α) Ιατρικές επισκέψεις από τον Σεπτέμβριο 2013.

β) Ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις από Σεπτέμβριο 2013.

γ) Το υπόλοιπο 10% της προκαταβολής όλου του 2012 και του 2013.

 

Σύνολο οφειλών σε Ευρώ:

1)        Έως και Αύγουστο 2011 130.000.000 (Δήλωση Μπέζα σε εμάς ότι από τα 1,43 δις για τις ληξιπρόθεσμες έως και Αύγουστο 2011 πληρώθηκαν 1,3 δις και υπολείπονται 130.000.000.

 

2)        Για τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2011 εκτιμάται ότι οι οφειλές είναι 470.000.000

 

3)        Οι οφειλές των ταμείων που εισήλθαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012 έως και την ημέρα εισόδου τους εκτιμάται περί τα 100.000.000

 

4)        Το 10% του 2012     50.000.000

 

5)        Το 10% του 2013     38.000.000

 

6)        Οφειλές 2013: α) Εργαστηριακές πράξεις   200.000.000

β) Επισκέψεις                           25.000.000

Σύνολο:                       1.013.000.000

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.