Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν ότι η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία δεν αποτελούν απλώς στάση ζωής αλλά οφείλονται στην «καλωδίωση» του εγκεφάλου μας

egkefalosΟι ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακάλυψαν το βιολογικό δείκτη που διαχωρίζει ποια άτομα σκέφτονται θετικά και ποια αρνητικά.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ζητήθηκε από 71 γυναίκες να κοιτάξουν μια σειρά από βίαιες φωτογραφίες και να κάνουν ένα θετικό σχόλιο. Παράλληλα, οι ερευνητές κατέγραφαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Για παράδειγμα, μία από τις φωτογραφίες παρουσίαζε έναν άνδρα να απειλεί με μαχαίρι μια γυναίκα.

Πριν τη δοκιμή, οι γυναίκες είχαν απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν την τάση να σκέφτονται θετικά ή αρνητικά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα των αισιόδοξων γυναικών ήταν πιο ήπια κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Μάλιστα, οι απαισιόδοξες γυναίκες φάνηκε να αισθάνονται τρομερή πίεση όταν τους ζητήθηκε να δώσουν μια αισιόδοξη νότα σε μια αντικειμενικά δυσάρεστη κατάσταση.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Abnormal Psychology εστίασε αποκλειστικά στις γυναίκες επειδή είναι πιο επιρρεπείς στο στρες και τις αγχώδεις διαταραχές.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα, οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα απαισιόδοξο άτομο να σκεφτεί θετικά ακόμη κι αν λάβει παρότρυνση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται εναλλακτικές στρατηγικές και τακτικές διαχείρισης ώστε τα άτομα αυτά να μπορούν να προσεγγίσουν αποτελεσματικότερα δύσκολες καταστάσεις και προκλήσεις.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.