Έλεγχοι στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις»
ypoyrgeio ergasiasΤα 12.168.525 ευρώ φτάνουν πλέον τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για αδήλωτη εργασία από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2013, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Άρτεμις», για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 28 Φεβρουαρίου 2014, ελέγχθηκαν 9.642 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 62.532 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.188. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν πλέον τα 12.168.525 ευρώ.

«Το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Άρτεμις» αποτελεί, ουσιαστικά, την πρώτη συνεπή και οργανωμένη προσπάθεια της πολιτείας για τη δραστική αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, μέσω συστηματικών ελέγχων, αυστηρών κυρώσεων και αξιοποίησης πληροφοριακών εργαλείων. Τα πρόσφατα αποτελέσματα του Σχεδίου, μάλιστα, αντανακλούν την αποδοτικότητα αυτής της επίμονης και σταθερής πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας», τονίζει ο κ. Βρούτσης.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον υπουργό, οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν και αυτό το μήνα την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων (21,86% τον Φεβρουάριο του 2014, έναντι 40,47% τον αντίστοιχο μήνα του 2013).

Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ακόμη ότι μετά τη γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και την περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες, είναι ευνόητο ότι θα εντατικοποιηθεί και θα αυστηροποιηθεί περαιτέρω ο έλεγχος συμμόρφωσης των εργοδοτών.

«Στο νέο θεσμικό και οργανωτικό περιβάλλον που έχει πλέον διαμορφωθεί, η προσφυγή των επιχειρήσεων σε καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος των εργαζομένων αποτελεί – ακόμη περισσότερο – μια απαράδεκτη και «εγκληματική» συμπεριφορά. Και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται από τα ενισχυμένα κλιμάκια ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.