Αντικείμενο μελέτης έγιναν οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά

FOITITES THESSALONIKISΣύμφωνα με έρευνα που έγινε από τη Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου Παπανικολάου και ομάδας φοιτητών του ΑΠΘ, με θέμα “Συνήθειες ύπνου των φοιτητών του ΑΠΘ”  και η οποία παρουσιάστηκε στο 29ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, οι φοιτητές στη συμπρωτεύουσα δεν κοιμούνται αρκετά και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι χρειάζονται παραπάνω ώρες ύπνου.

Στη μελέτη, που βασίστηκε σε συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, μετείχαν 309 φοιτητές διαφόρων σχολών (εκ των οποίων το 33,5 % της Ιατρική), με μέση ηλικία 20,5 ±2 έτη. Από τους ερωτηθέντες το 47% ήταν αγόρια και 18% καπνιστές. Η μέση διάρκεια του ύπνου τους τις καθημερινές ήταν 6,6±1,4ώρες, τα Σαββατοκύριακα κοιμόνταν περισσότερο (8,6± 1,9 ώρες) ενώ κατά την εξεταστική περίοδο η διάρκεια του ύπνου ήταν 6,4±1,7. Η διάρκεια του ύπνου τις καθημερινές ήταν μικρότερη στους φοιτητές Ιατρικής σε σχέση με αυτούς των άλλων σχολών (5,7±0,9 έναντι 7,1±1,4 ώρες).

Από τους φοιτητές που μετείχαν στην έρευνα το 13% εργαζόταν παράλληλα με τις σπουδές και το 41% από αυτούς σε νυχτερινή βάρδια. Το 76,4% κατανάλωναν καφέ για να ξυπνήσουν (1,3±1,2 ποτήρια) και οι 9,1% χρησιμοποιούσαν αλκοόλ για να κοιμηθούν όταν είχαν πρόβλημα.

Το 84% θεωρούσε την ποιότητα του ύπνου τους ικανοποιητική, αλλά 76,3% ανέφερε ημερήσια υπνηλία και 94% πως οι ώρες ύπνου ήταν ανεπαρκείς. Μονάχα το 11% παρουσίαζε προβλήματα στον ύπνο λόγω της οικονομικής κρίσης. Ροχαλητό ανέφερε το 21% των φοιτητών (66,1% άντρες), άπνοιες το 3,2% και παραμιλητό το 23,6%. Το 56% των φοιτητών γνώριζε κάποιο πρόσωπο που παρουσιάζει προβλήματα κατά τον ύπνο (ροχαλητό, άπνοιες, παραμιλητό). Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης οι φοιτητές θεωρούσαν ως απαραίτητη διάρκεια ύπνου τις 8,3±1 ώρες.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.