Το σχέδιο της ProWork με εθελοντές ανέργους και οι Αγγλοι της Κεφαλλονιάς

nhsiΤον δικό τους «οικισμό» έχουν στήσει τα τελευταία 15 χρόνια Αγγλοι 40-50 ετών στην Κεφαλλονιά, οι οποίοι επισκέπτονταν τακτικά το νησί για διακοπές και αποφάσισαν να χτίσουν τη δική τους μόνιμη κατοικία.

«Ο πρώτος που έχτισε σπίτι ερχόταν για διακοπές στο νησί τα προηγούμενα δύο-τρία χρόνια. Του άρεσε και αποφάσισε να φτιάξει το δικό του σπίτι» αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Νικόλας Μεσσάρης, μηχανικός κατασκευαστής και μεσίτης στην Κεφαλλονιά, ο οποίος μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια έχει κατασκευάσει περισσότερες από 40 κατοικίες σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Στην αρχή ξεκίνησαν δειλά αλλά στη συνέχεια φαίνεται πως οι «νέοι» κάτοικοι του νησιού συζητούσαν την κίνησή τους αυτή με γνωστούς, φίλους και συγγενείς στην Αγγλία, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην κατασκευή των επόμενων κατοικιών. «Με γεωμετρική πρόοδο θα λέγαμε άρχισαν να φτιάχνονται τα σπίτια αυτά. Οι περισσότεροι μοιράζουν τη διαμονή τους έξι μήνες στην Κεφαλλονιά και έξι μήνες στην Αγγλία. Βέβαια κάποιες χρησιμοποιούνται και ως εξοχικές κατοικίες για όλη την οικογένεια» εξηγεί ο κ. Μεσσάρης, ο οποίος σημειώνει ότι μόνο δύο οικογένειες επέστρεψαν μόνιμα στα βρετανικά νησιά, κυρίως λόγω ηλικίας, έπειτα από 10 χρόνια παραμονής τους στο νησί του Ιονίου.

Ο ήλιος, η θάλασσα και το γαλήνιο τοπίο φαίνεται να είναι οι κυριότεροι λόγοι που τράβηξαν το ενδιαφέρον των άγγλων κατοίκων του νησιού. «Ενας από τους πελάτες μας μου είχε πει χαρακτηριστικά κάποτε ότι στην Κεφαλλονιά ο ουρανός είναι πάντα μπλε το βράδυ και πως ξεχωρίζει από τον μαύρο όγκο του βουνού» λέει ο κ. Μεσσάρης.

Ηλιος ο ζωοδότης

Με τον ηλιόλουστο καιρό, τα καταγάλανα νερά, το πράσινο και το μεσογειακό κλίμα η Ελλάδα έχει καταγραφεί ως ένας από τους πλέον προσφιλείς τουριστικούς – και όχι μόνο – προορισμούς. Ετσι, εκμεταλλευόμενη αυτά τα χαρακτηριστικά και κυρίως το ενδιαφέρον Βορειοευρωπαίων η πρωτοβουλία ProWork σε συνεργασία με την Intercivil Society – μια ομάδα νέων επαγγελματιών και φοιτητών που ονομάζεται ThessaloWiki, την ICLS (Rome) και την ομάδα ProWork Portugal – σχεδιάζει ένα χωριό στην Ελλάδα το οποίο θα απευθύνεται σε συνταξιούχους πολίτες κυρίως της Βόρειας Ευρώπης. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και να συνεργαστούν νέοι άνεργοι από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

«Στην πρώτη φάση υλοποίησης της πρωτοβουλίας ProWork που διανύουμε, η εθελοντική ομάδα της Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από έξι νέους αρχιτέκτονες, μηχανικούς και οικονομολόγους και είναι ενεργή εδώ και περίπου έξι μήνες, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί ο χώρος όπου θα στηθεί το εν λόγω χωριό» αναφέρει στο «Βήμα» μέλος της πρωτοβουλίας το οποίο ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Με την εναρκτήρια μάλιστα εκδήλωση της πρωτοβουλίας την Παρασκευή 14 Μαρτίου, στην κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ιδέα μας αυτή περίπου 20 νέοι».

Τι είναι το ProWork

H πρωτοβουλία ProWork είναι μια συλλογική πρωτοβουλία νέων από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία με σκοπό την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Αποτελεί δηλαδή μια προσπάθεια σύνδεσης των νέων ανέργων από τις χώρες του Νότου και των ηλικιωμένων του Βορρά είτε μέσα από τη δημιουργία νέων χωριών-οικισμών είτε με την αναζωογόνηση εγκαταλειμμένων. Σε αυτά τα ελληνικά χωριά ηλικιωμένοι από λιγότερο ηλιόλουστες χώρες της Ευρώπης θα μπορούν να αποσυρθούν μόνιμα ή για ένα διάστημα του χειμώνα.
«Το έργο που θα κληθεί να φέρει εις πέρας η εθελοντική ομάδα είναι η εύρεση και ανάδειξη με φωτογραφήσεις, φωτορεαλισμό, 3D και απεικονίσεις ενδεικτικών κατοικιών περιοχών ή εγκαταλειμμένων χωριών στην Ελλάδα που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, όπως να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, πλησίον ενός νοσοκομείου και αεροδρομίου ώστε να καλύπτονται ανάγκες τους» εξηγεί το μέλος της ProWork.

Σε ένα δεύτερο στάδιο – δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη – οι τοποθεσίες αυτές θα προωθηθούν για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον Βορειοευρωπαίων που επιθυμούν να νοικιάσουν ή να αγοράσουν κατοικία στην Ελλάδα. Αφού κατοικηθούν, νέοι των τεσσάρων χωρών της Νότιας Ευρώπης θα τους παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Η πρώτη ανακοίνωση της πρωτοβουλίας ProWork πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 14 Μαρτίου, με την υποστήριξη του δημάρχου κ. Γιάννη Μπουτάρη, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Διασύνδεσης του ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014». Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της σελίδας στο Facebook. Ιδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και από αντίστοιχες οργανώσεις νέων και στις Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Στην παρούσα φάση έχει συσταθεί μια αντίστοιχη ομάδα στην Πορτογαλία με την ονομασία ProWork Portugal.

Κωνσταντάτου Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.