Η βιομηχανία τροφίμων πειραματίζεται συνέχεια, προκειμένου να εντοπίσει την ιδανική αναλογία λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού, στα τρόφιμα, ώστε να τα κάνουν όλο και πιο εθιστικά

ethistikes trofesΦυσικά, όλα ξεκινούν από τα κέντρα του εγκεφάλου, τα οποία κατακλύζονται από σεροτονίνη και ντοπαμίνη, προκαλώντας ένα πρόσκαιρο αίσθημα ευφορίας.

Σας παρουσιάζουμε τις 7 πιο εθιστικές τροφές από τις οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεκολλήσουμε, καθώς και τις επιπτώσεις τους στον οργανισμό μας.

Πατατάκια και ξηροί καρποί

Να θυμάστε ότι μπορεί, όταν τρώτε τα συγκεκριμένα σνακ, να νιώθετε ευτυχείς, καθώς ενεργοποιούνται τα κέντρα απόλαυσης του εγκεφάλου σας, ωστόσο ταυτοχρόνως βλάπτετε τα νεφρά σας, οδηγώντας σε έλλειψη καλίου, προκαλείτε κατακράτηση υγρών, ενώ αυξάνετε και την αρτηριακή σας πίεση.

Σοκολάτα

Μόλις το αίσθημα ευχαρίστησης υποχωρήσει, το μόνο που μένει, είναι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία, όταν αργότερα πέσουν, θα σας κάνουν να αναζητήσετε ακόμη περισσότερη σοκολάτα.

Τροφές με χαμηλά λιπαρά

«Διαιτητικές τροφές» όπως οι μπάρες δημητριακών, μπορεί να έχουν χαμηλά λιπαρά, αλλά δεν έχουν απαραίτητα και χαμηλά επίπεδα ζάχαρης, αλατιού, αριθμών Ε ή συντηρητικών, που μπορεί να είναι εξαιρετικά εθιστικά. Μάλιστα, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, καταλήγουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από μία συγκεκριμένη τροφή, μόνο και μόνο επειδή θεωρείται καλή για το σώμα μας.

Τυρί

Σύμφωνα με έρευνες, το τυρί περιέχει καζεομορφινικά, τα οποία μας προκαλούν αίσθημα ευφορίας, με αποτέλεσμα να το αποζητάμε όλο και περισσότερο.

Ποτά με καφεΐνη

Ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τα ενεργειακά ροφήματα είναι γεμάτα καφεΐνη, η οποία, όπως γνωρίζετε, είναι ιδιαίτερα εθιστική. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης, με πιο συνήθη τις εναλλαγές στη διάθεση, πονοκεφάλους, λιγούρες, αδυναμία συγκέντρωσης και άγχος, τα οποία μπορεί να κρατήσουν ακόμα και για μία εβδομάδα.

Τσίχλες

Όπως και οι καπνιστές, έτσι και αυτοί που μασούν τσίχλα «εξαρτώνται» από αυτήν την επαναλαμβανόμενη κίνηση. Εάν έχετε παθιαστεί με τις τσίχλες, τουλάχιστον προτιμάτε αυτές χωρίς ζάχαρη και αυτές που περιέχουν ξυλιτόλη για υγιή δόντια.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.