Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Χρονιά ορόσημο το 2014 για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας

17 Μαρτίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Ισχυρή ανάκαμψη παγκοσμίως προβλέπει η έκθεση της Ernst & Young

Άποψη του Αστέρα Βουλιαγμένης - ΞενοδοχείοΙσχυρή ανάκαμψη στον ξενοδοχειακό κλάδο, παγκοσμίως, προβλέπεται στην έκθεση της Ernst & Young «Global Hospitality Insights Top Thoughts for 2014», καθώς οι επενδυτές επιδεικνύουν έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα αναζητώντας νέες ευκαιρίες στον ξενοδοχειακό κλάδο, εντός του 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση, μετά από χρόνια αργής ανάκαμψης και σφιχτών προϋπολογισμών, ο ξενοδοχειακός κλάδος παγκοσμίως επέδειξε μια ισχυρή αναπτυξιακή πορεία το 2013 και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί το 2014.

Αναφερόμενος στην έκθεση ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος κ. Παναγιώτης Παπάζογλου ανέφερε πως το 2014 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας καθώς οι επίσημες προβλέψεις (Υπουργείο Τουρισμού, ΣΕΤΕ κ.α.) κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση των επισκεπτών στη χώρα μας, φθάνοντας τα 18 εκατομμύρια τουρίστες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αυξημένο ποσοστό των αφίξεων, θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των εσόδων των ελληνικών ξενοδοχείων, τα οποία είχαν υποστεί σημαντική οικονομική ζημία τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα βασικές μονάδες, τόσο στο κέντρο των Αθηνών όσο και στην περιφέρεια, να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

«Δειλά-δειλά αλλά σταθερά, από το 2013, ο ξενοδοχειακός κλάδος στη χώρα μας, ανακάμπτει, εμφανίζοντας αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον με αιχμή του δόρατος, την ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, από κοινοπραξία Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, αλλά και αρκετών «Ξενία» ανά την χώρα. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο τομέας του τουρισμού αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Το ζητούμενο λοιπόν πρέπει να είναι η ενίσχυση και τόνωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τουρισμό, μέσα από ένα νέο και ευέλικτο επενδυτικό πλαίσιο για την προσέλκυση επιχειρηματιών καθώς και από τη στοχευμένη επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα» είπε ο κ. Παπάζογλου.

Κινητικότητα στις κεφαλαιαγορές

Καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώθηκε όχι μόνο περιορισμένη ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν και εξαγορές,  οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επικεντρώσει  το ενδιαφέρον τους αλλά και τα κεφάλαια τους σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, προκαλώντας αυξημένη δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου καθώς και αυξημένες διασυνοριακές ροές κεφαλαίων. Οι Ασιάτες επενδυτές, αναζητώντας υψηλής ποιότητας επενδύσεις σε σταθερές αγορές, κυριάρχησαν στις παγκόσμιες ξενοδοχειακές συναλλαγές το 2013 και φαίνεται ότι το 2014 θα επαναλάβουν αυτό το υψηλό επίπεδο της δραστηριότητάς τους. Συνδυαστικά, οι επενδυτές από την Κίνα και την Σιγκαπούρη αναμένεται ότι θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στον ξενοδοχειακό κλάδο εκτός Ασίας.

Αναπτυξιακές ευκαιρίες

Μεταξύ των επιχειρηματικών ευκαιριών, οι ξένοι επενδυτές προσανατολίζονται στην κάλυψη της τρέχουσας και της προβλεπόμενης ζήτησης σε τομείς όπως ξενοδοχεία επιλεγμένων υπηρεσιών (select services), θέρετρα all inclusive, και «εναλλακτικά» ξενοδοχειακά προϊόντα όπως οι ξενώνες, οι ενοικιαζόμενες βίλες κ.α.

Και, ενώ η αναπτυξιακή δραστηριότητα αυξάνεται σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε πόλεις-πύλες, κύριοι ωφελημένοι από την αυξημένη πρόσβαση σε δανειακά και μετοχικά κεφάλαια είναι όσοι δραστηριοποιούνται στην Ασία και την Αφρική. Στην Αφρική, την Γκάνα, τη Νιγηρία και τις ακτές της Τανζανίας, παράλληλα με τη Νότια Αφρική παρατηρείται σημαντική ξενοδοχειακή ανάπτυξη. Ωστόσο, τόσο οι επενδυτές όσο και οι εταιρείες που διαχειρίζονται ξενοδοχεία δείχνουν αυξημένη εμπιστοσύνη, ενώ μακροχρόνιοι κίνδυνοι που συνδέονται κυρίως με τα εκτεταμένα προβλήματα ενέργειας και υποδομών των μεταφορών εξακολουθούν να μετριάζουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή.

Το προφίλ των νέων πελατών

Η ταξιδιωτική δαπάνη δύο μόνο ομάδων της γενιάς των millennials και των Κινέζων ταξιδιωτών, θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για τις υψηλές επιδόσεις του κλάδου της φιλοξενίας παγκοσμίως για αρκετά ακόμη χρόνια.

Η επιρροή των millennials στη δαπάνη για επαγγελματικά ταξίδια – σήμερα αποτελούν το ένα τρίτο της αγοράς ενώ αναμένεται να είναι το ήμισυ της αγοράς μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια – ωθεί τους  ξενοδόχους να τροποποιήσουν τις υπηρεσίες και τις ανέσεις που προσφέρουν για να ανταποκριθούν στην επιθυμία τους για την πραγματική αξία (money for value), καινοτομία (κρατήσεις μέσω smartphones, tablets και fee-based προγράμματα πιστότητας), αμεσότητα , ευκολία και κινητικότητα.

Ωστόσο, οι Κινέζοι τουρίστες ενδέχεται να ξεπεράσουν σε δαπάνες, τους millennials. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, (UNWTO), το 2012, οι Κινέζοι τουρίστες ξεπέρασαν τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς στην τουριστική δαπάνη, καταναλώνοντας περισσότερα από 100 δισ. $ σε τουριστικές υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Κινέζοι τουρίστες αποτελούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς.

το βήμα

This entry was posted on Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2014 at 21:27 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply