Περί τα 6 δισ. ευρώ αναμένεται το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης – Στο επόμενο πενθήμερο η Τρόικα θα μελετήσει τις 4 τράπεζες και η τελική συμφωνία αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη
trapezesΠερί τα 6 δισ. ευρώ θα είναι ο τελικός «λογαριασμός» για τις τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες και εφόσον η τρόικα συμφωνήσει στις παραδοχές που έχει λάβει υπόψη της η Τράπεζα της Ελλάδος κατά την επεξεργασία της μελέτης της BlackRock. Ακόμα και αν δεν δεχτεί η τρόικα όλες τις παραδοχές, θα υπάρξει μία μικρή απόκλιση στις κεφαλαιακές ανάγκες που ανακοινώθηκαν σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Δηλαδή η απόκλιση στο σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών των 4 συστημικών τραπεζών, δεν θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
Η απόκλιση στο σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών των 4 συστημικών τραπεζών, δεν θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ
Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις και η ανακοίνωση των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, λένε πηγές της αγοράς. Μέσα στο επόμενο πενθήμερο, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, θα μελετήσουν τις 4 τράπεζες και η τελική συμφωνία αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη και μέχρι την Παρασκευή θα γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις. Αυτό άλλωστε προέβλεπε και το αρχικό χρονοδιάγραμμα, από τη στιγμή που η τρόικα πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση με την ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προσλάβει και δύο διεθνείς οίκους που λειτούργησαν ως σύμβουλοι αξιολόγησης, την Ernst & Young και την Rothchild. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιηθεί το βασικό σενάριο για τα stress test, ενώ οι δύο πλευρές, τρόικα και ΤτΕ έχουν συμφωνήσει να ληφθεί υπόψη ως ελάχιστο όριο του δείκτη βασικών κυρίων ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) το 8%, αντί το 9% που είχε τεθεί αρχικά.
Η κατανομή των 6 δισ. ευρώ φέρνει την Alpha Bank με μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες, την Πειραιώς στα περίπου 500 εκατ. ευρώ και Εθνική και Eurobank να μοιράζονται τα υπόλοιπα κεφάλαια
Η κατανομή των περίπου 6 δισ. ευρώ στις τέσσερις φέρνει την Alpha Bank με μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες, την Τράπεζα Πειραιώς στα περίπου 500 εκατ. ευρώ και οι άλλες δύο τράπεζες μοιράζονται τα υπόλοιπα κεφάλαια. Ετσι, οι δύο τράπεζες, Εθνική και Eurobank ίσως να χρειαστεί να επιταχύνουν τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν σχεδιάσει οι δύο διοικήσεις. Οσον αφορά την Eurobank, εφόσον συμφωνήσει και η τρόικα στα δεδομένα της Αύξησης Κεφαλαίου ύψους περί τα 2,5 δις. ευρώ, θα πρέπει να βγει άμεσα στις αγορές, το οποίο εξαρτάται και από την ψήφιση του νόμου της επανακεφαλαιοποίησης. Σήμερα μάλιστα, ο Διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος, κατά την ομιλία του στην Γενικής Συνέλευση της Κεντρικής Τράπεζας αναλύσει το νέο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο αφενός θα είναι ικανό να διοχετεύσει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και αφετέρου θα επιτρέψει την επιστροφή των κρατικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των προβλέψεων των τραπεζών, ύψους 20 δισ. ευρώ που έγραφαν οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφορούσε και κεφάλαια από προβλέψεις που ήδη έχουν εγγράψει οι τράπεζες στον ισολογισμό τους. Αυτός είναι ο λόγος που, περισσότερο αναστατώθηκε η πολιτική κοινότητα, παρά οι επενδυτές.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.