BASILHS LATSOSΗ προεκλογική περίοδος πρέπει να είναι πάντα περίοδος σκέψης και προβληματισμου. Συχνά συγχέουμε τις  εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση με τις εθνικές εκλογές και αυτό κατά τηαποψή μου είναι λάθος, διότι δεν μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να χρεώνεται τα λάθη της κεντρικής εξουσίας και οι εκλογές στους Ο.Τ.Α να θεωρούνται ως δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές. Άλλες είναι οι προτεραιότητες και τα κριτήρια των δημοτών για τη δημοτική τους αρχή και άλλα από την εκάστοτε κυβέρνηση και τους βουλευτές. Τέτοια κριτήρια  πρέπει να είναι η οικονομική διαφάνεια πουπρέπει διακρίνει μια δημοτική αρχή , η εργατικότητα των ανθρώπων που την απαρτίζουν,  η επίγνωση των προβλημάτων του δήμου, τό όραμα και σχέδιο που έχουν για το δήμο και τους δημότες και σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει το κριτήριο να είναι η  κομματική επιλογή και η αντιπολιτευτική διάθεση χωρίς λόγο και αιτία.

 Σε δήμους οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί από οικονομικά σκάνδαλα πιστεύω ότι σημαντικό κριτήριο θα έπρεπε να είναι η οικονομική διαφάνεια  και η οικονομική εξυγίανση του δήμου. Ποιος μπορεί να διαφωνίσει ότι βιώνουμε μια άσχημη οικονομική συγκυρία; Νομίζω κανείς! Ποιός μπορεί να διαφωνίσει ότι η χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α ήταν αυτά τα χρόνια μειώμένη σε πού μεγάλο βαθμό; Πάλι πιστεύω κανείς! Αποτέλεσμα όλων αυτών και όχι μόνο, ήταν πολλοί Ο.Τ.Α να οδηγηθούν στην χρεοκωπία με ότι αυτό συνεπάγεται. Σε αντίθεση με τους ανωτέρω δήμους ο δήμος Γρεβενών  παρότι παρέλαβε  τεράστια και δυσανάλογα χρέη από κάποιους εκ των Καποδιστριακών δήμων, χρέη  που τον είχαν οδηγήσει στο κόκκινο, κατάφερε μέσα από την ορθή διοίκηση, την  απόλυτη διαφάνεια και χωρίς αποκλεισμούς, να εξορθολογήσει τα χρέη του, να τα μειώσει και να βρεθεί στο πράσινο.Κάποιοι πιστεύουν ότι οι Γρεβενιώτες είναι χρυσόψαρα, ότι έχουν κοντή μνήμη και ξέχασαν ποιοι δημιούργησαν αυτά τα χρέη, που τώρα τα πληρώνουμε όλοι, όμως κάνουν λάθος όλοι θυμώμαστε και ξέρουμε τι και ποιος.

Η υπάρχουσα δημοτική αρχή και ο δήμαρχος για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί είναι ότι δεν είχε και δεν έχει όραμα για τον τόπο. Είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες  που πήρε η δημοτική αρχή για την προώθηση και υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων που αφορούν το δήμο, αστεροσκοπείο, πολεμικό μουσείο, παλαιοντολογικό μουσείο, αρχαιολογικό μουσείο, θερμαλιστικά λουτρά, δρόμος για τη Βασιλίτσα, μεγάλες αναπλάσεις,διεθνείς συμμετοχές για τον τουρισμό και το περιβάλλον, τοποθέτηση ταρτάν στο δημοτικό στάδιο και άλλαπολλά. Η υπάρχουσα δημοτική αρχή δεν διακατεχόταν ούτε διακατέχεται από στείρα άρνηση απέναντι σε οιανδήποτε πρόταση, από οποιονδήποτε κι αν προερχόταν, αρκεί να προωθούσε τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών. Κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι κάποια δεν ξεκίνησαν, ναι έχουν δίκιο ότι κάποια δεν ξεκίνησαν ή άργησαν να ξεκινήσουν, όμως υπεύθυνη δεν είναι η δημοτική αρχή αλλά αυτοί που έβαζαν βέτο και εμπόδιζαν  την έγκριση τους και τέλος αυτοί που διαχειρίζονται τη χρηματοδόσή τους. Αλήθεια όμως ποιό είναι το όραμα όλων αυτών που μαίνονται εναντίον αυτής της δημοτικής αρχής; Ποιές πρωτοβουλίες πήραν για την προώθηση και λύση των προβλημάτων του τόπου;Ούτε τα προηγούμενα 3.5 χρόνια  ακούσαμε τίποτε αλλά ούτε και τώρα ακούμε κάποια πρόταση παρά μόνο άρνηση,να βάζουν εμπόδιακαι να  αμφισβητούν ότι κι αν γίνει.

* Ο Βασίλης Λάτσος είναι εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.