200 εκ. ευρώ δέσμευσε η Αρχή κατά του βρώμικου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες – Ολη η έκθεση

«Πρωταθλητές» στις ανειλικρινείς δηλώσεις πόθεν έσχες δήμαρχοι, διευθυντές ΕΣΥ, διοικήσεις ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ

Από γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, όπως και μετακλητούς υπαλλήλους, αλλά κυρίως δημάρχους και ιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ έως διαιτητές, δημοσιογράφους, δικαστικούς, περιφερειάρχες, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, προέδρους και μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών κ.ά., περιλαμβάνει η «λίστα» που συνέταξε η «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας & Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης».

Διαβάστε ολόκληρη την Εκθεση

Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων για το έτος 2013 από τους εκτεταμένους ελέγχους των δηλώσεων (οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 36.000) εντοπίστηκαν 413 περιπτώσεις που παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα. Σύμφωνα με την «λίστα» της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στον εισαγγελέα πήγαν οι εξής περιπτώσεις ανειλικρινών δηλώσεων πόθεν έσχες:

·        Γενικοί, Ειδικοί Γραμματείς, Μετακλητοί κ.ά.: 22

·        Δήμαρχοι κλπ.: 75

·        Δημοσιογράφοι: 18

·        Εισηγητές κλπ. Επενδυτικών Σχεδίων: 14

·        Επιβλέποντες Μηχανικοί: 9

·        Διαιτητές, Πρόεδροι και μέλη Επιτροπών Επαγγελματικού Αθλητισμού: 13

·        Δικαστικοί: 6

·        Ελεγκτές Δόμησης: 10

·        Ιατροί Διευθυντές ΕΣΥ: 62

·        Ιδιοκτήτες κλπ. Εταιρειών σε Δημόσιες Συμβάσεις: 9

·        Οικονομικοί Επιθεωρητές: 2

·        Μέλη Αρχών και Επιτροπών: 15

·        Μέλη Αθλητικών Ομοσπονδιών: 10

·        Μέτοχοι, Εταίροι κλπ. ΜΜΕ: 27

·        Περιφερειάρχες κλπ.: 6

·        Πρόεδροι κλπ. σε Πιστωτικά Ιδρύματα: 6

·        Πρόεδροι κλπ. ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ: 48

·        Πρόεδροι και Μέλη Αξιολόγησης Διαγωνισμών: 37

·        Πρόεδροι κλπ. ΠΑΣΕΓΕΣ: 7

·        Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι και Εξωτερικοί Φρουροί: 17

Κατά τα λοιπά, η Αρχή μέσα στο 2013 έστειλε στον Εισαγγελέα 207 υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ενώ σε πολλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής διαβιβάστηκαν στο ΣΔΟΕ 719 περιπτώσεις και προς τις ΔΟΥ 8 πλήρως τεκμηριωμένες πληροφοριακές εκθέσεις.

«Καταλήστευση Τραπεζών εκ των έσω»

Ωστόσο, στην σχετική έκθεσή της η Αρχή υπογραμμίζει το στοιχείο της αντιμετώπισης «ενός καινοφανούς και ιδιαίτερου είδους οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας που θα μπορούσε περιφραστικά και σχηματικά να χαρακτηριστεί ως το φαινόμενο της ΄΄καταλήστευσης τραπεζών εκ των έσω΄΄».

«Ήταν ένα πραγματικά επίπονο έργο, δεδομένου ότι ήταν εξαιρετικά δυσχερές να αντλήσουμε από τις Τράπεζες πληροφορίες και στοιχεία τα οποία στρέφονταν εναντίον των διοικήσεών τους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, αλλά αναφέρεται ότι «παρά τις εγγενείς αυτές δυσχέρειες η Μονάδα κατάφερε σε αρκετές περιπτώσεις, να αποκαλύψει και να τεκμηριώσει συγκεκριμένες εγκληματικές συμπεριφορές δεσμεύοντας παράλληλα σημαντικά ποσά εγκληματικού προϊόντος».

Η Αρχή εντόπισε και τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα off-shore εταιριών σε χώρα του εξωτερικού. Όπως αναφέρεται στην έκθεση «στους λογαριασμούς αυτούς κρύβονταν χρήματα τα οποία προέρχονταν από δωροληψία κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι μετείχαν στην κατάρτιση και εκτέλεση συμβάσεων προμήθειας οπλικών συστημάτων».

Επίσης, στις προτάσεις της η Αρχή αναφέρει πως «θεωρεί ότι πρέπει να καθιερωθεί η υποχρέωση της συμμετοχής στα παίγνια του ΟΠΑΠ με ονομαστικά δελτία, δηλαδή με δελτία στα οποία θα αναγράφεται το όνομα του παίκτη».

Δεσμεύθηκαν 200 εκ. ευρώ

Σε σύνολο 4.071 υποθέσεων εγκληματικής δραστηριότητας του 2013, 861 είναι υπό διερεύνηση και έχουν ολοκληρωθεί 3.210. Όσον αφορά το δεσμευθέν εγκληματικό προϊόν ανέρχεται σε 200.136.281 ευρώ. Αναλυτικότερα:

·        Από φοροδιαφυγή 73.010.830 ευρώ

·        Από άλλα αδικήματα με περιουσιακό όφελος 124.395.382 ευρώ

·        Από απάτη με υπολογιστή 1.535.000 ευρώ

·        Από ναρκωτικά 1.161.569 ευρώ

·        Από ελλιπή προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε. 33.500 ευρώ

Σταυρόπουλος Λάμπρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.