Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επόμενη στάση Αθήνα: Η τρόικα επιστρέφει, μετά το Eurogroup της Δευτέρας

18 Φεβρουαρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Την ερχόμενη Δευτέρα επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα για να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγησή της. Ποια τα “αγκάθια” για την κυβέρνηση. Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ

troikaΤην επιστροφή του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα για την εκ τους σύνεγγυς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την ελληνικής κυβέρνηση επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας εκπρόσωπος του Ταμείου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η εκπρόσωπος ανέφερε πως ομάδα στελεχών του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Πόλ Τόμσεν, μαζί με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.

Όπως τόνισε, σκοπός των συνομιλιών είναι να επιδιωχθεί συμφωνία για το σύνολο των πολιτικών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

Έτσι, από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 7 Μαρτίου οι ελληνικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της τρόικας θα πρέπει να εργασθούν εντατικά για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος.

Στην συνέχεια η συμφωνία θα πάει προς έγκριση στο Eurogroup προκειμένου να δοθεί η έγκριση και να εκταμιευτεί ποσό της τάξεως των 9 δισ. ευρώ το οποίο έχει ανάγκη η Ελλάδα για να εξοφλήσει ομόλογά της που λήγουν τον Μάιο.

Πάντως, το θέμα για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος σε βάθος 12μηνου το οποίο εγείρει το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

Υπό την προϋπόθεση ότι ο Π. Τόμσεν υποβάλει προς έγκριση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας για την περίοδο Σεπτέμβριος 2013 – Δεκέμβριος 2013 στις αρχές Απριλίου , για να εκταμιεύσει το Ταμείο τις δόσεις των 3,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη συμμετοχή του για την περίοδο αυτή θα πρέπει το πρόγραμμα να είναι πλήρως χρηματοδοτημένο μέχρι τον Απρίλιο του 2015.

Η συζήτηση όμως για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα ανοίξει, όπως διαφαίνεται, μετά τις ευρωεκλογές , κάτι που ενδεχομένως να καθυστερήσει την εκταμίευση της συμμετοχής του ΔΝΤ.

Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου επιμείνει στη θέση που έχει εκφράσει ήδη από τον προηγούμενο Ιούνιο, δηλαδή ότι πλέον για να εγκρίνει τις δόσεις θα πρέπει να έχει στέρεες δεσμεύσεις -και όχι απλά διαβεβαιώσεις – από τη ζώνη του ευρώ για την κάλυψη των όποιων πρόσθετων αναγκών χρηματοδότησης προκύψουν για το ελληνικό πρόγραμμα έως και τον Φεβρουάριο του 2017.

news247

This entry was posted on Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2014 at 19:31 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply