Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Νέος τρόπος αδειοδότησης επιχειρήσεων

Φεβρουάριος 17th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Απλοποιείται το σύστημα

Νέος τρόπος αδειοδότησης επιχειρήσεωνΤο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων θα παρουσιάσει στις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Στόχος είναι η εκ βάθρων αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις διαδικασίες αδειοδότησης, προκειμένου να μπει φρένο στη γραφειοκρατία, η οποία αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη των επενδύσεων.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα αφορά άδειες εγκαταστάσεως, λειτουργίας, ιδρύσεως επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, αλλά και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (βιομηχανικές, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικές υποδομές, τουριστικές εγκαταστάσεις, κ.α..)

Εισάγεται το σύστημα δήλωσης συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, με το οποίο θα τεκμαίρεται αυτομάτως η συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος χωρίς η επιχείρηση να περιμένει τον έλεγχο από το Δημόσιο πριν την έναρξη λειτουργίας της.

Αυτό θα πραγματοποιείται με την διαδικασία πιστοποίησης τρίτου που παρέχει τη δυνατότητα οι έλεγχοι θα διενεργούνται κατά τη λειτουργία της επιχείρησης και από πιστοποιημένους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με βάση συγκεκριμένα πρότυπα προδιαγραφών, οργάνωσης και λειτουργίας.

Η κεντρική διοίκηση, θα ελέγχει τους ελεγκτές των επιχειρήσεων και το σύνολο της διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό θα δημιουργηθεί και ένα κεντρικό, ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας, παρόμοιο με αυτό της αδειοδότησης των κατασκευών

Στο σύστημα θα έχουν πρόσβαση όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, είτε για την εύρεση πληροφορίας είτε για να διεκπεραιώσουν μέρη της αδειοδοτικής διαδικασίας. Η αρχειοθέτηση των στοιχείων κάθε επένδυσης θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα υπάρχει εξ αποστάσεως πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο.

Το θεσμικό πλαίσιο θα στηρίζεται στη λογική της «επιχειρηματικής ευθύνης» καθώς οι επιχειρήσεις θα αυτοδεσμεύονται ότι για κάθε τους βήμα ακολουθούν συγκεκριμένα και ως επί το πλείστον «τυποποιημένα» πρότυπα. Οι ποινές που θα προβλέπονται θα είναι αυστηρές.

 newsbeast

This entry was posted on Δευτέρα, Φεβρουάριος 17th, 2014 at 13:33 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply