Χρηματίζονταν για να επισπεύσουν τις διαδικασίες πολιτογράφησης αλλοδαπών

Κατηγορούνται για δωροδοκία τέσσερις υπάλληλοι του ΥΠΕΣ

Τέσσερις υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής του υπουργείου Εσωτερικών αντιμετωπίζουν την κατηγορία της δωροδοκίας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται ένα ακόμη άτομο, υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος λειτουργούσε ως «ενδιάμεσο πρόσωπο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι υπάλληλοι έπαιρναν χρήματα από τον αλλοδαπό προκειμένου να επισπεύδουν τις διαδικασίες πολιτογράφησης αλλοδαπών.

Οπως έγινε γνωστό η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, διερευνούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγγελίες για χρηματισμό υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να επισπεύδουν τη διαδικασία πολιτογράφησης αλλοδαπών ή να εκδίδουν πλαστά δελτία ελληνικής ταυτότητας σε Αλβανούς υπηκόους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες η χρηματική, κάθε φορά, αμοιβή για την επίσπευση των διαδικασιών ανερχόταν στο ποσό των 200 ευρώ περίπου, ενώ για την έκδοση πλαστού δελτίου ταυτότητας το ποσό αυξανόταν στα 3.000 ευρώ και άνω, ενώ οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι λάμβαναν τα χρήματα από υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος λειτουργούσε ως «ενδιάμεσο» πρόσωπο.

Για το θέμα αυτό ενημερώθηκε ο εποπτεύων την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Κατά την έρευνα που ακολούθησε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων έφτασε έγγραφη αναφορά του υπουργείου Εσωτερικών, που επιβεβαίωνε τις αρχικές καταγγελίες, επισημαίνοντας ότι στη συγκεκριμένη υπηρεσία παρατηρούνται αδικαιολόγητες προωθήσεις αιτημάτων αλλοδαπών, έναντι προγενέστερων και εκφράζονταν αμφιβολίες για τη νομιμότητα των ενεργειών υπαλλήλων της.

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου έγιναν από αστυνομικούς ταυτόχρονες έρευνες στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας και σε σπίτι στο Ίλιον Αττικής, όπου διαμένει 44χρονος υπήκοος Αλβανίας.

Στην κατοχή του αλλοδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκατρία αποδεικτικά κατάθεσης δικαιολογητικών – αιτημάτων αλλοδαπών στην συγκεκριμένη υπηρεσία, εκδοθείσες αποφάσεις της υπηρεσίας, καθώς και διάφορα έγγραφα (δικαιολογητικά προς κατάθεση), υπηκόων Αλβανίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ κατά την εξέτασή του ομολόγησε τη συμμετοχή του σε παράνομες πράξεις και ειδικότερα στο χρηματισμό τεσσάρων υπαλλήλων (ενός άνδρα και 3 γυναικών) της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Ειδικότερα ισχυρίστηκε ότι το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2013, κατέβαλε σε αυτούς χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 100 έως 200 ευρώ, για την ταχύτερη προώθηση ή/και έκδοση συγκεκριμένων φακέλων – αιτήσεων πολιτογράφησης αλλοδαπών.

Από τις έρευνες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, κατασχέθηκαν αντίγραφα σχετικών φακέλων αλλοδαπών, που αφορούν στην πολιτογράφησή τους.

Σύμφωνα με το “Βήμα”  , πέντε κατηγορούμενοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης των ορίων του αυτόφωρου, ενώ η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.