Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου για τις μετακινήσεις Ξηρού

11 Φεβρουαρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Οι παραπομπές, οι μετακινήσεις του καταζητούμενου και οι σωρεία παραβιάσεων των κανόνων φρούρισής του

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΞΗΡΟΣΕπί περίπου δύο χρόνια, από τις 5 Φεβρουαρίου 2011 έως την 31η Ιανουαρίου 2013, ο Χριστόδουλος Ξηρός πηγαινοερχόταν στην πτέρυγα Α, όπου κρατούνταν οι πυρήνες της Φωτιάς, παρά τη ρητή εντολή του Συμβουλίου των Φυλακών να μην μετακινείται από την πτέρυγα, όπου κρατούνταν, την πτέρυγα Ε.

Αυτό προκύπτει από το πόρισμα πειθαρχικού Ελέγχου για τις μετακινήσεις του Ξηρού.

Με βάση αυτή τη δικογραφία ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου θέτει σε αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων του τον αρχιφύλακα-προϊστάμενο φύλαξης των φυλακών Κορυδαλλού, τέσσερις υπαλλήλους, οι οποίοι σε διάστημα δυο ετών είχαν ασκήσει καθήκοντα αρχιφύλακα αλλά και τον υπαρχιφύλακα, που είχε την ευθύνη φύλαξης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Παράλληλα ο Υπουργός παραπέμπει στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και τους 10 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που ενεπλάκησαν στην μετακίνηση του κρατούμενου Χ. Ξηρού από την Ε’ στην Α’ πτέρυγα το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013 έως τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου 2014 καθώς και τους 7 αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες οι οποίοι -σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα που διαβιβάστηκε στον Υπουργό- είχαν την ευθύνη για την παράνομη μετακίνηση του Χ. Ξηρού από 5/2/2011 έως 31/12/2013 από την Ε’ στην Α’ πτέρυγα. Επίσης ευθύνη διαπιστώθηκε σε ακόμη δυο αρχιφύλακες οι οποίοι ωστόσο έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τύχουν πειθαρχικού ελέγχου.

Από την μελέτη των στοιχείων της πειθαρχικής δικογραφίας προκύπτει πως καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από 5/2/2011 έως 31/12/2013 δεν υπήρξε έστω και ένας μήνας κατά τον οποίο ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είχε μεταβεί στην Α’ πτέρυγα, σε κάποιες δε ημερομηνίες οι είσοδοι είναι 2-3 φορές την ίδια ημέρα πρωινές και απογευματινές ώρες και στην πλειοψηφία τους πραγματοποιούνταν τις ημέρες της εβδομάδας: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Παρότι υπήρχε σαφής εντολή με απόφαση του Συμβουλίου της φυλακής να τοποθετηθεί ο Χ. Ξηρός στην Ε’ πτέρυγα χωρίς δυνατότητα μετάβασης σε άλλες πτέρυγες και παρότι ρητά είχε οριστεί ο αρχιφύλακας του Καταστήματος Κράτησης ως υπεύθυνος για την εκτέλεση της ανωτέρω απόφασης εντούτοις αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες παρέβησαν την εντολή αυτή επιτρέποντας την μετακίνησή του στην Α’ πτέρυγα.

Ακόμη βάσει του πορίσματος προκύπτει ότι παρά τους συγκεκριμένους όρους διαβίωσης που είχαν τεθεί στον Χ. Ξηρό, δηλαδή να είναι στο κελί 9 του Β’ ορόφου της Ε΄ πτέρυγας στο οποίο θα κρατείται μόνος και να μην συγχρωτίζεται με κρατούμενους άλλων πτερύγων, πλην αυτών που βρίσκονται στην Ε’ πτέρυγα, κατά παράβαση του άρθρου 34 παρ. 2. περιπτ. γ’ του Κανονισμού Λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης, όπου ρητά ορίζεται η υποχρέωση των κρατούμενων να μην επικοινωνούν με κρατούμενους άλλων πτερύγων, καθ’ όλο το ανωτέρω υπό διερεύνηση χρονικό διάστημα και ιδίως από 5/11/2011 έως 31/12/2013 είχε επιτραπεί στον Χ. Ξηρό να εισέρχεται στην Α’ πτέρυγα, να επικοινωνεί και να συγχρωτίζεται με τους κρατούμενους που διέμεναν σ’ αυτήν.

 

Παπαδάκου Γιάννα

This entry was posted on Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2014 at 22:18 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply