Σύμφωνα με το έγγραφο, και όπως αναφέρει σχετικά το ΑΠΕ

IKAΜόνο από τον γονέα που έχει την επιμέλεια του τέκνου, μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα της συνταξιοδότησης, λόγω γήρατος γονέων με ανάπηρο τέκνο, σε περίπτωση λύσης του γάμου των γονέων, σύμφωνα με διευκρινιστικό έγγραφο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) που υπογράφεται από την διευθύντρια των ασφαλιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας Χαρίκλεια Γδοντάκη.

Απαιτείται το παιδί να είναι ανήλικο κατά τη στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση για συνταξιοδότηση και η επιμέλεια να έχει ανατεθεί στον γονέα που υποβάλλει την αίτηση με αμετάκλητη δικαστική απόφαση και δεν αρκεί ή έγγραφη συμφωνία μεταξύ των πρώην συζύγων στην περίπτωση συναινετικού διαζυγίου, εκτός εάν η συμφωνία εμπεριέχεται υποχρεωτικά στην δικαστική απόφαση και αποτελεί εκτελεστό τίτλο.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το νόμο, ο γονέας που συνταξιοδοτείται λόγω γήρατος, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημέρες ασφάλισης ή 25 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ή του χρόνου υπαγωγής του στην ασφάλιση και το παιδί θα πρέπει να είναι άγαμο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, να μην εργάζεται και να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.