Βίκυ ΕυταξάΔιαδοχικές συσκέψεις με φορείς πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, την Παρασκευή 31/1/2014 στο γραφείο της στην Κοζάνη.

Κύριο αντικείμενο των συσκέψεων αποτέλεσε η αλληλοενημέρωση και ο συντονισμός ενεργειών για τη διευθέτηση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τη λειτουργία των λατομείων μαρμάρου στην περιοχή Τρανόβαλτου Κοζάνης καθώς  και η δρομολόγηση των άμεσων ενεργειών προκειμένου μόλις εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Interreg,  να προχωρήσουν άμεσα ο εκσυγχρονισμός και η συντήρηση των εγκαταστάσεων του Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας κάλεσε στο γραφείο της τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη  Γιώργο Σβώλη, το Δήμαρχο Σερβίων – Βελβεντού  Βασίλη Κωνσταντόπουλο, το Σύλλογο λατόμων Τρανόβαλτου, τον Γενικό Διευθυντή της ΑΝΚΟ  Γιώργο Αμανατίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και συζήτησαν διεξοδικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις δραστηριότητες των λατομείων που λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν για να δοθούν άμεσα λύσεις.

Η Γενική Γραμματέας κατέστησε σαφές πως θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο-master plan- που θα στοχεύει από τη μια στην ορθολογική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μαρμάρου και από την άλλη στην προστασία του περιβάλλοντος με ιδιαίτερης κλίμακας παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των λατομικών ζωνών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 19 Φεβρουαρίου  όποτε η ΑΝΚΟ δεσμεύτηκε, ως τεχνικός σύμβουλος του Δήμου και της Περιφέρειας, με βάση και τις επισημάνσεις της Γενικής Γραμματέα να παρουσιάσει το master plan  με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα  πρέπει να τηρηθεί από τους εμπλεκόμενους αφού πρώτα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την πρόταση της Αποκεντρωμένης θα υπάρξει μεταβατική περίοδος -τριών μηνών- με στόχο να δρομολογηθούν οι ενέργειες εκείνες ώστε να προχωρήσουν παρεμβάσεις αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου.

Σύσκεψη για Κρυσταλλοπηγή

Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας συζήτησε με τον Γενικό Δ/ντη της ΑΝΚΟ και οριστικοποίησε τις προτάσεις για τα έργα που κρίνονται απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του Συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας.

Μετά και την επίσκεψή της στο Σταθμό το Σάββατο (25/1/2014) η κ. Ευταξά έκρινε αναγκαία τη σύσκεψη με τον κ. Αμανατίδη προκειμένου να είναι όλα δρομολογημένα ώστε μόλις εγκριθεί η χρηματοδότηση μέσω του Interreg να προχωρήσουν άμεσα τα έργα στο Συνοριακό σταθμό και να αντιμετωπισθούν τα χρονίζοντα προβλήματα που παρουσιάζονται στις κτιριακές υποδομές  του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.