Σε νέες ποινικές διώξεις σε βάρος στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του πρώην προέδρου του Άγγελου Φιλιππίδη -ο οποίος κρατείται στην Τουρκία και αναμένεται η έκδοσή του στη χώρα μας- οδήγησε ένα ακόμα δάνειο ύψους 104 εκατ. ευρώ, που μπήκε στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών και των δικαστικών αρχών.

Πρόκειται για δάνειο που πήραν εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου, το οποίο κατέληξε μετά από μια πολυδαίδαλη διαδρομή μέσω offshore σε άγνωστους μέχρι στιγμής τόπους.

Σε βάρος του επιχειρηματία και συνεργατών του ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για συνέργια σε απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα:

“Το προϊόν του εγκλήματος της κακουργηματικής απιστίας παραδόθηκε στους εκπροσώπους των δανειοληπτριών εταιρειών με τραπεζικές επιταγές. Ευθύς αμέσως άρχισε η διαδικασία νομιμοποίησής του με σκοπό την απόκρυψη της αληθούς προέλευσής του και τη συγκάλυψη της τοποθέτησής του. Οι επιταγές μετατράπηκαν σε καταθέσεις και στη συνέχεια μέσω του τραπεζικού συστήματος έγινε μεταφορά και απόκρυψη των κεφαλαίων σε άγνωστο μέχρι στιγμής τόπο”.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι:

  • Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι και τον Μάρτιο του ιδίου έτους, οι εταιρείες ASPEN ακινήτων, ALMOND ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENT έλαβαν συνολικά δάνειο 104 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Ωστόσο, η ΑSPEN ανήκε 100% στην εταιρεία ORAM LAKE HOLDINGS, η οποία με τη σειρά της ανήκε στην offshore ZURILAKE HOLDINGS, με έδρα τις βρετανικές παρθένες νήσους.
  • Αντιστοίχως, η ALMONDE ανήκε στην PORT CALL HOLDINGS, η οποία ανήκε στην offshore GINELEKE HOLDINGS.

Σύμφωνα με το Mega,  την Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος και την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, τα δάνεια δόθηκαν στις αρχικές εταιρείες, αν και ήταν νεοσύστατες και υπερδανεισμένες, αλλά και χωρίς προσωπικές εγγυήσεις, ενώ δεν παρακολουθήθηκε η διάθεση των κεφαλαίων από τους υπεύθυνους της τράπεζας.

Την ίδια ώρα, το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα βρίσκεται στην Αγγλία με περιοριστικούς όρους, αναμένοντας το δικαστήριο του Φεβρουαρίου, στο οποίο δεν αποκλείεται -όπως εκτιμούν νομικοί- να θέσουν προσκόμματα για την παράδοσή τους στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.