Μετατρέπεται σε υπερσύγχρονη μητρόπολη
Το άφθονο χρήμα αλλάζει το αστικό τοπίο και τη ζωή στο Οσλο

Σύγχρονη άποψη του Οσλο. Μέχρι και πριν από δέκα χρόνια το αστικό τοπίο ήταν επίπεδο και άχρωμο. Τώρα, κυριαρχούν οι μεγάλες κατασκευές, συχνά και ουρανοξύστες.

Καλώς ήρθατε στο Όσλο, την ακριβότερη πόλη στο κόσμο και μια πρωτεύουσα που τείνει να αλλάξει – ή έστω να επαναπροσδιορίσει – τη «νορβηγικότητα» της χώρας. Το άφθονο χρήμα αλλάζει το αστικό τοπίο και την καθημερινή ζωή. Από μία επίπεδη πόλη του παγωμένου βορρά, μετατρέπεται σε υπερσύγχρονη μητρόπολη που γνωρίζει κατασκευαστικό πυρετό.

Ο πληθυσμός του Όσλο αυξάνεται με ρυθμό ρεκόρ σχεδόν 2% ανά έτος, καθιστώντας την μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της Ευρώπης: από τους 624.000 κατοίκους που είχε το 2013, αναμένεται μέχρι το 2040 να ανέβει στους 832.000 κατοίκους, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας. Οι περίπου ενάμιση εκατομμύριο κάτοικοί του απολαμβάνουν μια άνετη – αλλά πολύ ακριβή – ζωή μέσα στο πολιτιστικό, επιστημονικό, οικονομικό και κυβερνητικό κέντρο της Νορβηγίας, που αποτελεί και την έδρα περίπου 1.000 – των καλύτερων- εταιριών στο χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Το Όσλο αποτελεί πλέον μια πολυπολιτιστική πρωτεύουσα στα πρότυπα του Λονδίνου και δεν είναι τυχαίο πως το 30% του πληθυσμού του είναι μετανάστες ή Νορβηγοί δεύτερης γενιάς με γονείς μετανάστες. Ένα από τα κύρια αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της πόλης είναι το κτίριο της Όπερας του Όσλο, μια υπέροχη κατασκευή από μάρμαρο και γυαλί αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ -δεν είναι τυχαίο πως το Όσλο ψηφίστηκε πρόσφατα ως το ιδανικότερο μέρος στο κόσμο για να δουλέψει ένας αρχιτέκτονας, αφού από παντού ξεπηδούν νέα, εντυπωσιακά κτίρια.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι την κατασκευαστική φρενίτιδα με τους ουρανοξύστες να ξεπηδάνε στην νορβηγική ουρανογραμμή.  «Πλέον βλέπουμε όλα αυτά τα ψηλά κτίρια να ξεχωρίζουν, αλλά η αλήθεια είναι πως οι αρχιτέκτονες των κατασκευών αυτών δεν σκέφτηκαν πώς να κάνουν την πόλη μας καλύτερη και πιο φιλική για τους κατοίκους της», σημειώνει σε σχετικό ρεπορτάζ του BBC ο Λαρς Ρέντε, ιστορικός της αρχιτεκτονικής και τέως διευθυντής του Μουσείου του Όσλο, προσθέτοντας πως «το Όσλο πλέον κινδυνεύει να χάσει την νορβηγικότητα του. Πλέον αυτό που κυριαρχεί δεν είναι η λογική και η σύνεση, αλλά το χρήμα, το οποίο καταστρέφει το νορβηγικό τοπίο».

Σύμφωνα με την «Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2013» (World Happiness Report 2013) που συνέταξε ο οργανισμός βιώσιμης ανάπτυξης SDSN (Sustainable Development Solutions Network) για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, η Νορβηγία είναι η δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα στο κόσμο, μετά τη Δανία. Η έκθεση -είναι η δεύτερη στη σειρά μετά την αντίστοιχη περυσινή- αποτελεί προϊόν συνεργασίας ψυχολόγων, οικονομολόγων, στατιστικών αναλυτών και άλλων επιστημόνων και καλεί τις κυβερνήσεις του πλανήτη να καταστήσουν την ευτυχία μέτρο-κλειδί της προόδου και ποιοτικό στόχο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, πέρα από τις εδώ και δεκαετίες κυρίαρχες ποσοτικές παραμέτρους όπως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ).

Μάλλον για το λόγο αυτό η χώρα βρίσκεται ψηλά σε πολλές παγκόσμιες λίστες, όπως στο προσδόκιμο ζωής (81.1 χρόνια) και το ετήσιο εισόδημα (35.000 ευρώ κατά κεφαλή κατά μέσον όρο). Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η οικονομική ανάπτυξη της Νορβηγίας ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν και στο τρίτο τρίμηνο του 2013 και η χώρα παρουσίασε ανάπτυξη που ήταν εμφανής κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο και σε αυτόν της παραγωγής αγαθών.

 

Η Νορβηγία είναι έβδομη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές πετρελαίου, από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.