Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση πτώχευσης λόγω και του ότι η Sprider χρωστά συνολικά 95,5 εκατ. ευρώ

Γιατί πτώχευσε η Sprider StoresΗ μη ικανοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι η αιτία για την οποία το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κήρυξε σε κατάσταση πτώχευσης την αλυσίδα Sprider Stores, σύμφωνα με την απόφαση 25822/2013 που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr.

Η μοναδική γραμμή άμυνας της «μεγαλύτερης ελληνικής πολυεθνικής αλυσίδας οικονομικής μόδας» είναι η άσκηση έφεσης κατά της απόφασης για κήρυξη πτώχευσης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.

Για χρέος 86,8 χιλιάδων ευρώ

Η πτώχευση της Sprider προήλθε από πιστωτή που μίσθωνε στην αλυσίδα των αδελφών Χατζηιωάννου συστήματα πληροφορικής και είχε λαμβάνειν από τρεις μεταχρονολογημένες επιταγές και 34 τιμολόγια  περίπου 86,8 χιλιάδες ευρώ. Η εταιρεία ποτέ δεν εισέπραξε τα οφειλόμενα ποσά και ως αποτέλεσμα κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση πτώχευσης κατά της Sprider.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση πτώχευσης λόγω και του ότι η Sprider χρωστά συνολικά 95,5 εκατ. ευρώ σε τρίτους (Δημόσιο, προμηθευτές κτλ). Επίσης, θεωρεί ότι η εταιρεία, που δεν κατάφερε να ενταχθεί στο άρθρο 99, «δεν βρίσκεται σε πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια ή έστω σε παροδική διαταραχή του ρυθμού των πληρωμών της. Αλλά αντίθετα στο γεγονός ότι έχει περιέλθει σε μόνιμη γενική αδυναμία να αντιμετωπίσει τα ληξιπρόθεσμα και απαιτητά εμπορικά της χρέη».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της Sprider θα επαρκέσει για την κάλυψη των εξόδων της πτωχευτικής διαδικασίας.

Η ένταξη σε καθεστώς πτώχευσης, που θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο με την άσκηση έφεσης, σημαίνει επίσης, ότι όλες οι δίκες κατά της Sprider σταματούν, καθώς οι πιστωτές μπορούν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα, «βγάζοντας στο σφυρί» τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πιστωτές της Sprider θα έχουν συνέλευση στις 25 Φεβρουαρίου, οπότε θα εξεταστούν οι προοπτικές διατήρησης της επιχείρησης και κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να παραμείνει βιώσιμη ή να ενταχθεί σε σχέδιο αναδιοργάνωσης.

«Κλειστά» από 1 Οκτωβρίου

Η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της Sprider από 1η Οκτωβρίου ήταν ένας από τους λόγους που το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση πτώχευσης, καθώς το κλείσιμο εκμηδένισε τα έσοδα της εταιρείας.

Η συγκεκριμένη κίνηση ήταν μονόδρομος, όπως είχε αναφέρει τότε η Sprider λόγω της αδιάλλακτης στάσης και της άρνησης των τραπεζών, να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση.

«Η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει πλήξει σημαντικότατα και τον κλάδο μας, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στις κεντρικές αποθήκες και εγκαταστάσεις της εταιρείας, η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να μας αποζημιώσουν έστω και μερικώς, αλλά και η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε προμηθευτής της Sprider Stores, επιδείνωσαν επιπρόσθετα την κατάσταση και οδήγησαν την εταιρεία στην συγκεκριμένη απόφαση» είχαν σημειώσει οι επικεφαλής της Sprider τον Οκτώβριο.

Δημήτρη Δελεβέγκου
dimitris.delevegos@capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.