Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Χάπι καφεΐνης για εγρήγορση και καλύτερη μνήμη

13 Ιανουαρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως στο μέλλον θα μπορούμε να βασιζόμαστε στην καφεΐνη ώστε να ενισχύσουμε τη μνήμη μας αλλά και για να παραμένουμε ξύπνιοι.

Χάπι καφεΐνης για εγρήγορση και καλύτερη μνήμηΕρευνητές από το κορυφαίο πανεπιστήμιο Johns Hopkins πραγματοποίησαν δοκιμές σε 160 άτομα σε περίοδο 24 ωρών. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν πάρει χάπι καφεΐνης είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης.

Η μελέτη περιελάμβανε άτομα που δεν πίνουν συστηματικά καφέ και γενικότερα δεν καταναλώνουν προϊόντα με καφεΐνη. Οι ερευνητές έλαβαν δείγμα σάλιου ώστε να αναλύσουν τα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες έπρεπε να κοιτάξουν μια σειρά από εικόνες. Πέντε λεπτά αργότερα, σε μερικούς από τους συμμετέχοντες χορηγήθηκε χάπι καφεΐνης 200 mg, δηλαδή ισοδύναμο με μια μεγάλη κούπα καφέ. Τα επίπεδα της καφεΐνης αναλύθηκαν και πάλι 1, 3 ή 24 ώρες μετά το χάπι. Την επόμενη ημέρα, οι ερευνητές έλεγξαν κατά πόσο οι δύο ομάδες μπορούσαν να θυμηθούν τις εικόνες που είχαν δει.

Οι συμμετέχοντες που είχαν πάρει το χάπι καφεΐνης είχαν υψηλότερες βαθμολογίες και κατάφεραν να θυμηθούν καλύτερα λεπτομέρειες από τις εικόνες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η καφεΐνη πρέπει να καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, χωρίς υπερβολές. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης δεν είναι εξίσου ωφέλιμες για τη μνήμη.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience. Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να μελετήσουν τι συμβαίνει στο κέντρο της μνήμης του εγκεφάλου, έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση της καφεΐνης.

onmed

This entry was posted on Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2014 at 18:19 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply