ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ…

Οι «58» προτείνουν τη διοργάνωση Συνδιάσκεψης στην οποία θα συμμετάσχουν πάνω από τρεις χιλιάδες στελέχη και «εθελοντές» που θα κληθούν να επικυρώσουν την απόφαση για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου καΤο στοίχημα της ελληνικής «Ελιάς», με γενέθλιο «σταθμό» τη μεγάλη Συνδιάσκεψη για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου και του πολιτικού «μανιφέστου» εντός 40 ημερών, ακολουθούν ήδη, επιταχύνοντας ρυθμούς και δράσεις, το ΠΑΣΟΚ και η Κίνηση των «58».

Οι «58» προτείνουν τη διοργάνωση Συνδιάσκεψης στην οποία θα συμμετάσχουν πάνω από τρεις χιλιάδες στελέχη και «εθελοντές» που θα κληθούν να επικυρώσουν την απόφαση για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και την «καμπάνια»

Παρότι το εγχείρημα προκαλεί εσωτερικές έριδες και διχάζει το ΠΑΣΟΚ -αλλά και τους «58»-, φαίνεται ότι έχει ήδη συνδεθεί με αλυσιδωτές πρωτοβουλίες, καθώς ο στόχος του Ευάγγελου Βενιζέλου και του βασικού «πυρήνα» της Κίνησης είναι η «Ελιά» να κόψει πρώτη το νήμα της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας – δηλαδή να προηγηθεί με δυναμικές παρεμβάσεις του πολωτικού κλίματος που επιφυλάσσουν προς τις κάλπες του Μαΐου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυσκολίες είναι πασιφανείς, τα πρώτα «σύννεφα» στον ορίζοντα υπαρκτά και πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα πριν από το… σύμφωνο συμβίωσης του ΠΑΣΟΚ, των «58» και των άλλων κινήσεων του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν ότι η πρωτοβουλία πρέπει να πάρει σάρκα και οστά το αργότερο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, καθώς για τις 28 του ίδιου μήνα έχει ήδη προγραμματιστεί η συνάντηση στη Ρώμη, όπου θα εγκριθεί επισήμως η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν. Τι σημαίνει αυτό; «Τα ανοιχτά ζητήματα του ονόματος, των συμβόλων, του ευρωψηφοδελτίου και της πλατφόρμας πρέπει να έχουν απαντηθεί.

Μέχρι το ραντεβού της Συνδιάσκεψης στην Αθήνα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες», λέει χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος που γνωρίζει ότι, όπως στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρραγές το μέτωπο, έτσι και στην Πρωτοβουλία είναι πολλοί οι ανησυχούντες για πιθανό «καπέλωμα» των «58» από τη Χαριλάου Τρικούπη.

«Είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να μην αποδειχθεί η Κίνησή μας των ”58” παρακολούθημα του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνδιοργανωτής μιας μεγάλης πρωτοβουλίας για την κοινή κάθοδο των κεντροαριστερών δυνάμεων», υποστηρίζει μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των «58».

Οι «58» προτείνουν τη διοργάνωση Συνδιάσκεψης στην οποία θα συμμετάσχουν πάνω από τρεις χιλιάδες στελέχη και «εθελοντές» που θα κληθούν να επικυρώσουν την απόφαση για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και την «καμπάνια». «Η Κεντροαριστερά πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας και όχι μιας ελίτ», τονίζει και… προειδοποιεί ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Να υπάρξει ευρύτερη νομιμοποίηση», εισηγείται ο Κώστας Σκανδαλίδης, που τάσσεται υπέρ ενός εσωτερικού δημοψηφίσματος για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Υγιές, μάχιμο και αντιπροσωπευτικό θέλει ο Γ. Βούλγαρης να είναι το ψηφοδέλτιο που θα προκύψει – όπως λέει στους συνομιλητές του, οι τρεις αυτές οι ιδιότητες αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Από τη στιγμή μάλιστα που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην ΚΕ του κόμματος προ μίας εβδομάδας έβαλε ψηλά τον πήχη διεκδικώντας την τρίτη θέση για την Κεντροαριστερά στις προσεχείς ευρωεκλογές, το στοίχημα καθίσταται εξαιρετικά «απαιτητικό» για το σύνολο των συνδιοργανωτών, ενώ οι εσωτερικές συγκρούσεις δίνουν και παίρνουν.

Ναι μεν ο Ευ. Βενιζέλος εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη των στελεχών για κοινή κάθοδο, αλλά η πρόταση δεν ετέθη σε ψηφοφορία στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας «παράθυρα» στην ενδοοικογενειακή γκρίνια για τη στόχευση των «58». «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εκχωρήσει όλο το… ΠΑΣΟΚ στους ”58” για να συμφωνήσουμε κοινό ψηφοδέλτιο», υπογραμμίζει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, αναγνωρίζοντας πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ χωρίς την πρωτοβουλία των «58» δεν θα είχε τη δυνατότητα να κάνει το βήμα – ειδικά στη συγκυρία των δημοσκοπικών αρνητικών προβλέψεων για πιθανή μοναχική κάθοδο του ΠΑΣΟΚ στις ευρωκάλπες.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Το ευρωψη-φοδέλτιο και η υποψηφιό-τητα για την Κομισιόν

Στη συνάντηση της Αθήνας θα κληθούν μεταξύ άλλων να αναδείξουν από κοινού το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς» οι διάφορες Κινήσεις (Νέοι Μεταρρυθμιστές, Μπροστά, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Δυναμική Ελλάδα κ.ά), οι ενεργοί πολίτες που στηρίζουν τους «58» και το ΠΑΣΟΚ διά της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, των εκπροσώπων των Δευτεροβάθμιων Συνδικάτων, της Αυτοδιοίκησης (δημάρχων και περιφερειαρχών) κ.ά.

Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους «58» έχει καταγραφεί η επιδίωξη να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο Γιώργος Παγουλάτος (ακούγονται και τα ονόματα των κ. Γιαννίτση, Μπένου κ.ά.) και στις προσεχείς θέσεις στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ (που έχουν ταχθεί υπέρ της συνεργασίας παρά την αρνητική στάση της πλειοψηφίας) και των άλλων Κινήσεων.

Στη Ρώμη εν συνεχεία αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Ευ. Βενιζέλο και τη Συλβάνα Ράπτη (ως επικεφαλής της ευρωομάδας) θα εκλέξουν μαζί με τους εκπροσώπους των άλλων ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και δημοκρατικών κομμάτων τον υποψήφιο για την Κομισιόν.

Τα «συνθήματα» της προεκλογικής καμπάνιας του ΕΣΚ θα είναι κοινά για τα κόμματα της ίδιας «οικογένειας», όπως του ΠΑΣΟΚ: κοινός κατώτατος ευρωπαϊκός μισθός και επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Είναι αυτονόητο ότι ο σχεδιασμός για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου και την «αποστολή» στη Ρώμη γίνεται με δεδομένο μέχρι στιγμής ότι η «προεδρική» ΔΗΜΑΡ αρνείται τον «γάμο» με το ΠΑΣΟΚ και ότι η συγκρότηση της «Ελιάς» δεν εντάσσεται στη «γραμμή» ίδρυσης νέου και ενιαίου κόμματος που προωθούν κορυφαία στελέχη, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης και η Αννα Διαμαντοπούλου.

 

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.