Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η πρώτη μόνιμη τεχνητή καρδιά

24 Δεκεμβρίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Πρωτοποριακή επέμβαση εμφύτευσης από ομάδα γάλλων καρδιοχειρουργών
Η πρώτη μόνιμη τεχνητή καρδιάΗ εμφύτευση τεχνητής καρδιάς νέου τύπου, με διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από όσες εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, είναι πλέον γεγονός.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή επέμβαση εμφύτευσης βιοπροσθετικής καρδιάς, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από ομάδα γάλλων καρδιοχειρουργών στο νοσοκομείο «Georges Pompidou Hospital» του Παρισιού σε 70χρονο ασθενή, ο οποίος έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Λίγο μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου, το νοσοκομείο ανακοίνωσε: «Η εμφύτευση ολοκληρώθηκε ικανοποιητικά. Ο ασθενής είναι υπό ιατρική παρακολούθηση, έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να συνομιλεί με τους συγγενείς του».

Σε αντίθεση με τις εμφυτεύσεις τεχνητής καρδιάς, που εφαρμόζονται σήμερα και οι οποίες τοποθετούνται πρόσκαιρα (έως 3 χρόνια) μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, η βιοπροσθετική καρδιά έχει κατασκευαστεί για να παραμένει στο στήθος του ασθενή για περισσότερο. Ο καρδιοχειρουργός και συνιδρυτής της εταιρείας Carmat, που κατασκεύασε τη νέα συσκευή υποστηρίζει ότι μπορεί να λειτουργεί ασταμάτητα έως και 5 χρόνια.

Η βιοπροσθετική καρδιά έχει τρεις φορές μεγαλύτερο βάρος από την πραγματική και έχει λιγότερα μηχανικά μέρη από τις κλασικές τεχνητές καρδιές. Διαθέτει δύο κοιλίες που προωθούν το αίμα με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και ο μυς της καρδιάς, ενώ είναι εξοπλισμένη με ευφυείς αισθητήρες, ώστε όταν αλλάζει ρυθμούς αυτός που τη φοράει (π.χ. περπατάει, τρέχει ή κοιμάται), η καρδιά να προσαρμόζει τους χτύπους της και τη ροή του αίματος που χρειάζεται.

Η νέα συσκευή, που μιμείται την καρδιά, δίνει ελπίδα σε πολλούς ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και οι οποίοι ζουν χωρίς ποιότητα ζωής.

vita

This entry was posted on Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2013 at 22:16 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply