Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αυξημένα τα αιτήματα κυβερνήσεων για λογοκρισία στον Ιστό

20 Δεκεμβρίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Τι αποκάλυψε η έκθεση της Google για τη διαφάνεια
Αυξημένα τα αιτήματα κυβερνήσεων για λογοκρισία στον ΙστόΗ Google αποκάλυψε μια σημαντική αύξηση κυβερνητικών αιτημάτων για αφαίρεση πολιτικού περιεχομένου, στην τελευταία έκθεση για τη διαφάνεια που δημοσίευσε.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο το μεγαθήριο του διαδικτύου είχε δεχτεί 3.846 κυβερνητικά αιτήματα για να αφαιρέσει περιεχόμενο από τις υπηρεσίες της, μια αύξηση της τάξης του 68% σε σχέση με το δεύτερο μισό του 2012.

Τα περισσότερα αιτήματα προέρχονται από την Τουρκία, ενώ η εταιρεία διαπίστωσε αύξηση των αιτημάτων και από τη Ρωσία.

Συνολικά η Google έλαβε αιτήσεις για απόσυρση 24.737 θεμάτων και ανταποκρίθηκε θετικά μόνο στο 36% αυτών.

Η έκθεση «ασφαλώς δεν παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της λογοκρισίας στο διαδίκτυο, αλλά δείχνει μια ανησυχητική τάση αύξησής της», σχολίασε η Σούζαν Ινφαντίνο, στέλεχος της Google που είναι υπεύθυνη για νομικά θέματα, σε μήνυμά της που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του ομίλου.

Μια άλλη ανησυχητική τάση της τελευταίας τετραετίας είναι ότι «οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να μας ζητούν να αποσυρθούν θέματα πολιτικού περιεχομένου», σημείωσε.

«Δικαστές μάς ζήτησαν να αποσύρουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας για αυτούς, αστυνομικοί ζήτησαν να αποσυρθούν βίντεο ή ιστολόγια που αποκάλυπταν τη συμπεριφορά τους και τοπικοί θεσμοί, όπως δημοτικά συμβούλια, δεν επιθυμούν να βρίσκουν οι άνθρωποι πληροφορίες για τον τρόπο λήψης των αποφάσεών τους», εξήγησε η Ινφαντίνο.

Στην Τουρκία τα αιτήματα αυτά αυξήθηκαν κατά 966%. Η Google ανέφερε ότι αγνόησε ένα αίτημα των δικαστικών αρχών που ζητούσαν να μην εμφανίζονται αποτελέσματα αναζήτησης για έναν πολιτικό και για σεξουαλικά σκάνδαλα. Αρνήθηκε επίσης να καταργήσει ένα ιστολόγιο που περιείχε πληροφορίες για το κουρδικό κόμμα.

Στη Ρωσία ο αριθμός των αιτημάτων αυξήθηκε κατά 125% κυρίως εξαιτίας ενός νέου νόμου που θέτει περιορισμούς στη χρήση του διαδικτύου. Από τα 235 αιτήματα απόσυρσης περιεχομένου η Google ανταποκρίθηκε στα 115.

Στις ΗΠΑ υποβλήθηκαν 27 αιτήματα από μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που ζητούσε να καταργηθούν ορισμένες εφαρμογές από το Google Play διότι παραβίαζαν το δίκαιο περί εμπορικών σημάτων. Η Google απέσυρε τελικά τις 76 από τις 89 εφαρμογές.

newsbeast

This entry was posted on Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2013 at 18:54 and is filed under ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply