Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία μετά τις συλλήψεις γιων υπουργών

18 Δεκεμβρίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

«Πόλεμος» με το δίκτυο Γκιουλέν

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία μετά τις συλλήψεις γιων υπουργών

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τους γιους τριών υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για δωροδοκία σε σχέση με κρατικές συμβάσεις, η οποία διεξήχθη υπό άκρα μυστικότητα χωρίς να έχει γνώση ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Οι εξελίξεις είναι πρωτοφανείς, προκαλούν πολιτικό σεισμό στην Τουρκία και καταδεικνύουν πως ο «πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του ισχυρού ισλαμικού κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν δεν έχει πλέον επιστροφή.

Οι συλληφθέντες είναι οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών, Μουαμάρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal ο φάκελος σχετίζεται κε τον υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Εγκεμέν Μπαγίς.

Η αστυνομία πραγματοποίησε τα ξημερώματα εφόδους στην Κωνσταντινούπολη και συνέλαβε συνολικά 37 άτομα, ανάμεσά τους επιχειρηματίες, ενώ ερεύνησε τα γραφεία της κρατικής Halkbank στην Άγκυρα, σύμφωνα με πηγές.

Το περιεχόμενο της εισαγγελικής έρευνας αφορά ξέπλυμα μαύρου χρήματος, λαθρεμπόριο χρυσού και δωροδοκία δημόσιων λειτουργών. Σύμφωνα με τον Τύπο, μόλις η έρευνα ολοκληρωθεί θα ζητηθεί από την Εθνοσυνέλευση η άρση της ασυλίας των εν λόγω υπουργών.

Έρευνες διεξήχθησαν επίσης και στα γραφεία του μεγιστάνα του κατασκευαστικού τομέα Αλί Αγιάογλου του ομίλου Αγιάογλου, όπως δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής του Χασάν Ραχβαλί.

Η Τουρκία δονείται από τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσαν οι συλλήψεις, οι οποίες εντάσσονται στον ανοιχτό πλέον «πόλεμο» μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του ισλαμικού κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η σχετική εισαγγελική έρευνα πραγματοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα και ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός Ερντογάν δεν ενημερώθηκε σχετικά παρά μετά τις προσαγωγές.

Σε ομιλία του στο Ικόνιο, ο Ερντογάν διεμήνυσε: «Εάν κάποιοι έχουν όπλα και κανόνια ή είναι δολοπλόκοι, κι εμείς έχουμε το Θεό μαζί μας. Αυτοί που έχουν κάποια σχέδια, αν έχουν τη δύναμη, ας πάρουν μέρος στις εκλογές της 30ής Μαρτίου. Κανείς από το εσωτερικό ή το εξωτερικό δεν μπορεί να αναστατώσει τη χώρα μου».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μήνυμα του Γιαλτσίν Ακντογάν, συμβούλου του πρωθυπουργού, μέσω του Twitter: «Η ανταπόδοση της κακίας αυξάνει την αντιπαλότητα και το μίσος και οδηγεί τους ανθρώπους στην ήττα εκατέρωθεν». Με άλλα λόγια, ο Άκντογαν προειδοποιεί ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του τάγματος και της κυβέρνησης, τελικά θα ζημιωθούν αμφότεροι.

Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, μεταξύ άλλων, έχει διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό στο χώρο της δικαιοσύνης και της αστυνομίας. Η διείσδυση αυτή σε συνδυασμό με τη «νεκρή» πλέον συμμαχία της κυβέρνησης με το δίκτυο ήταν ο βασικός μοχλός, με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εισαγγελικές έρευνες στις σημαντικές υποθέσεις των τελευταίων ετών όπως η υποθέσεις Εργκένεκον, Βαριοπούλα.

δολ/γαλλικό/γερμανικό/αμπε

This entry was posted on Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2013 at 10:44 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply