Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Χωρίς προσωρινή σύνταξη όσοι οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ

2 Δεκεμβρίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Χωρίς προσωρινή σύνταξη όσοι οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ

Χωρίς προσωρινή σύνταξη μένουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ – ακόμη και από οφειλές εισφορών για αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης – ή δεν προσκομίζουν, εντός τριμήνου από την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος, τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Το διπλό “απαγορευτικό” εξέδωσε ο ΟΑΕΕ υπογραμμίζοντας ότι η υποχρέωση χορήγησης προσωρινής σύνταξης (στο 90% της κατώτατης) εντός 45 ημερών αν ο ασφαλισμένος έχει όλα τα χρόνια στον ΟΑΕΕ ή εντός 75 ημερών αν έχει διαδοχική ασφάλιση, δεν ισχύει αν, κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, υπάρχει οφειλή “συμπεριλαμβανομένης και της οφειλής από αναγνώριση χρόνων”. Ενδεχόμενη καταβολή μέρους της οφειλής, μετά την αίτηση συνταξιοδότησης, έτσι ώστε αυτή να περιοριστεί σε ποσό ίσο ή μικρότερο του παραπάνω ορίου, δεν οδηγεί σε απονομή προσωρινής σύνταξης και μόνο με την πλήρη εξόφληση των εισφορών από αναγνώριση – ακόμη και μετά την αίτηση συνταξιοδότησης – θα είναι δυνατή η απονομή της προσωρινής.

Ο ΟΑΕΕ δεν θα δίδει, τέλος, προσωρινή σύνταξη και όταν δεν έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός της προθεσμίας των 3μηνών ή δεν έχει διακοπεί η απασχόληση κατά την ημερομηνία υποβολής του συνταξιοδοτικού αιτήματος (η υποχρέωση αυτή ισχύει για κάθε συνταξιοδοτικό αίτημα, προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης). Να σημειωθεί, τέλος, ότι από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους διακόπτεται η εξυπηρέτηση από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ καθώς και των μελών οικογενείας τους για παροχές ασθενείας. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει, για το λόγο αυτό, να ζητήσουν από τον ΟΑΕΕ βιβλιάρια ασθενείας.

This entry was posted on Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2013 at 15:56 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply