Οι σχετικές συμφωνίες υπεγράφησαν με την ευκαιρία της πραγματοποίησης για πρώτη φορά στη χώρα μας, το διήμερο 11 και 12 Νοεμβρίου, της συνάντησης της διευθύνουσας επιτροπής της ΕΤΕπ ενόψει της Προεδρίας της ΕΕ που θα αναλάβει η Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Στη μεγάλη σημασία της ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και κάτ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ όσο και όλοι οι παριστάμενοι υπουργοί, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη διάρκεια υπογραφής συμφωνιών συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών.Οι σχετικές συμφωνίες μεταξύ ΕΤεπ, ελληνικού δημοσίου και εμπορικών τραπεζών αφορούν τη χρηματοδότηση έργων σε αυτοκινητοδρόμους, υποδομές τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Οι συνολικές συμφωνίες χρηματοδότησης της ΕΤεπ προς τη χώρα μας, μετά την υπογραφή και των σημερινών συμφωνιών ανέρχονται για το 2013 σε 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 705 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Οι σχετικές συμφωνίες υπεγράφησαν με την ευκαιρία της πραγματοποίησης για πρώτη φορά στη χώρα μας, το διήμερο 11 και 12 Νοεμβρίου, της συνάντησης της διευθύνουσας επιτροπής της ΕΤΕπ ενόψει της Προεδρίας της ΕΕ που θα αναλάβει η Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Στη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα, η διευθύνουσα επιτροπή της ΕΤΕπ θα έχει σειρά επαφών με την ελληνική κυβέρνηση και θα επισκεφθεί έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα, ως ένδειξη έμπρακτου ενδιαφέροντος,

Από πλευράς τραπεζών, υπεγράφησαν συμφωνίες με την Alpha Bank, το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Γ. Στουρνάρας

Στη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έδωσε έμφαση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση για την υπογραφή δανειακών συμβάσεων.

Τα τελευταία έξι χρόνια, η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από τη βαθειά ύφεση, πάνω από 20% του ΑΕΠ, με τα διαθέσιμα εισοδήματα να έχουν μειωθεί πάνω από 35% του ΑΕΠ. Έγινε μια μεγάλη προσαρμογή. Από το 2009, σε κυκλικά διορθωμένους όρους, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης έχει βελτιωθεί κατά 20% του ΑΕΠ. Καμία άλλη χώρα σε περίοδο ειρήνης δεν έχει πετύχει τέτοια προσαρμογή. Η διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή, όμως, χωρίς καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία, σημαίνει λιτότητα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, ανέφερε ο υπουργός.

Οι μισοί Έλληνες έχουν χάσει το 35% του εισοδήματός τους και είναι δύσκολο να πειστούν ότι αξίζει να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη και ελπίδα, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Με τη σημερινή υπογραφή των εν λόγω δανειακών συμβάσεων, συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, το συνολικό ποσό για το έτος 2013 αναμένεται να ανέλθει περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας, λόγω του διπλασιασμού του σε σχέση με το 2012, όπου τα δάνεια που υπογράφηκαν, κατά το προηγούμενο έτος, ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 705 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται στο περιθώριο του άτυπου ECOFIN στις αρχές Απριλίου, συνάντηση των υπουργών της ΕΕ και των χωρών της Μεσογείου, στο πλαίσιο του Ευρωμεσογειακού Μηχανισμού Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης (FEMIP).

Πρόκειται για μια εταιρική σχέση, η οποία ξεκίνησε το 2002 με σκοπό την οικονομική συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου και έχει τύχει σημαντικής χρηματοδοτικής υποστήριξης από την ΕΤΕπ. Παράλληλα, έχουμε προσκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας να πραγματοποιήσει μία από τις τακτικές του συναντήσεις στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας, είπε ο κ. Στουρνάρας.

Για τα επόμενα χρόνια, σχεδιάζουμε με την ΕΤΕπ τον προγραμματισμό της χρηματοδότησης της χώρας μας από την Τράπεζα, σε διάφορους τομείς, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο τομέας της υγείας, της εκπαίδευσης και της ενέργειας.

Θέλουμε να προωθήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και με τη χρηματοδότηση αυτών των τομέων συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή, είπε ο υπουργός, κλείνοντας την παρέμβασή του.

Κ. Χατζηδάκης

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΤΕπ κάλεσε την τράπεζα να συμμετάσχει και μετοχικά στο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, καθώς ήδη μετέχει στον σχεδιασμό της. Η γενικότερη συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΤΕπ για την χορήγηση δανείων, είναι ύψους 1.440 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Τραπεζών, μέχρι το τέλος του 2013, θα έχουν χορηγηθεί δάνεια συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, ιδίως τις Μικρομεσαίες και μέσα στο 2014, υπολογίζουν πως θα δοθούν και τα υπόλοιπα 805 εκατ. ευρώ, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Επίσης ο υπουργός ζήτησε από την ΕΤΕπ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020 να έχει πιο ενεργό ρόλο. Όπως ανέφερε υπάρχει και το πρόγραμμα Trade Finance, που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΤΕπ και οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν το καλοκαίρι. Χάρη σε αυτό, καλύπτονται από την ΕΤΕπ, οι εγγυητικές επιστολές των εμπορικών τραπεζών, προς τις εισαγωγικές και εξαγωγικές μας επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα αυτό προέκυψε λόγω του προβλήματος του τραπεζικού μας συστήματος, οι εγγυήσεις σε αρχικό στάδιο είναι ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και μπορούν να ανακυκλωθούν έως τρεις φορές, σε ετήσια βάση.

350 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ελληνικών αυτοκινητοδρόμων

Το δάνειο της ΕΤΕπ θα στηρίξει οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους όσον αφορά τον κύριο άξονα μεταφορών της χώρας (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη), ο οποίος ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας. Το δάνειο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων μήκους 239 χλμ. και μικρότερα έργα αναβάθμισης υφιστάμενων αυτοκινητοδρόμων σε μήκος 434 χλμ. πάνω σε αυτόν τον κύριο άξονα. Η στήριξη της ΕΤΕπ προς το πρόγραμμα ελληνικών αυτοκινητοδρόμων αποτελεί την πρώτη απτή ενέργεια εκ μέρους ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού για την επανεκκίνηση κατασκευαστικών έργων τα οποία, λόγω της σημαντικής συμβολής τους στην απασχόληση και στην αύξηση του ΑΕΠ, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

50 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για ΟΤΑ

Πρόκειται για μια χρηματοδοτική διευκόλυνση-πλαίσιο που θα παρέχει χρηματοδότηση σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Η διευκόλυνση θα επιτρέψει στους οργανισμούς αυτούς να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών, των εκπαιδευτικών υποδομών, της προστασίας της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, της αποκατάστασης δημόσιων κτιρίων, της αναβάθμισης του περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και των τουριστικών υποδομών. Με δεδομένες τις σημαντικές επενδυτικές ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης και, παράλληλα, τους σημερινούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, η χρηματοδοτική αυτή διευκόλυνση της ΕΤΕπ θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής χιλιάδων πολιτών της χώρας.

150 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες

Τα κεφάλαια αυτά, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ χορηγούνται στην Alpha Bank και 50 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα – δύο από τις σημαντικότερες ελληνικές τράπεζες, με εκτεταμένα δίκτυα καταστημάτων και μεγάλα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων προς ΜΜΕ – παρέχονται στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκε το 2012 ειδικά με σκοπό την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην Ελλάδα. Με την υπογραφή των νέων αυτών συμβάσεων, το συνολικό ύψος των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΜΜΕ από το 2012 ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια της ΕΤΕπ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού και των υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Επιπλέον, το δάνειο προς την Παγκρήτια Τράπεζα περιλαμβάνει, ως πιλοτικό σχήμα, ένα σκέλος ειδικά για τη χορήγηση χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Θέσεις απασχόλησης για τους νέους». Αυτό το νέο προϊόν της ΕΤΕπ χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εντάσσεται στο πρόγραμμα υπέρ της απασχόλησης των νέων που θέσπισε η ΕΤΕπ τον Ιούλιο 2013 ως μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας των κρατών μελών και της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2013. Το εξειδικευμένο αυτό προϊόν προορίζεται για τις χώρες στις οποίες οι συνθήκες της αγοράς εργασίας είναι δύσκολες για τους νέους.

Με τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτηθούν ΜΜΕ στους τομείς της βιομηχανίας, των εμπορικών υπηρεσιών και του τουρισμού, οι οποίες πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας όσον αφορά την απασχόληση νέων:

– έχουν προσθέσει στο προσωπικό τους τουλάχιστον έναν νέο κατά το τελευταίο εξάμηνο (ή προτίθενται να προσθέσουν έναν νέο μέσα στο επόμενο εξάμηνο) υπολογιζόμενο από την ημερομηνία υπογραφής σύμβασης με τη συμμετέχουσα στο πρόγραμμα τράπεζα

– προσφέρουν επαγγελματική κατάρτιση σε νέους ή προγράμματα πρακτικής άσκησης για νέους

– συνεργάζονται με ίδρυμα επαγγελματικής κατάρτισης, τεχνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ή πανεπιστήμιο για την απασχόληση νέων (π.χ. στο πλαίσιο προγραμμάτων θερινής πρακτικής άσκησης).

kathimerini

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.