Απώθηση εργαζομένων και συμπαραστεκόμενων πολιτών προς την πλατεία Αγίας Παρασκευής – Δήλωση Σίμου Κεδίκογλου για «αποκατάσταση της νομιμότητας» – Π. Καψής: Δεν γνώριζα για την επέμβαση – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 16:00

Μετά από συνεννόηση Σαμαρά – Βενιζέλου η έφοδος στην ΕΡΤ – Όλο το χρονικό της εκκένωσης του ΡαδιομεγάρουΜε εντολή εισαγγελέα τα ΜΑΤ μπήκαν στην ΕΡΤ και εκκένωσαν το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής στις 4:20 τα ξημερώματα.  Ο χώρος αποκλείστηκε και ζήτησαν από τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το χώρο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών κατά την προσπάθειά τους να απωθήσουν εργαζομένους και πολίτες που συμπαραστέκονταν σε αυτούς προς την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιχείρηση έλαβαν μέρος οκτώ διμοιρίες ΜΑΤ. Η είσοδος στο κτίριο έχει απαγορευτεί. Επί τόπου συγκεντρώνονται εργαζόμενοι της ΕΡΤ και πολίτες που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Κλειστή είναι η άνοδος της λεωφόρου Μεσογείων από κλούβες των ΜΑΤ ενώ επί της λεωφόρου έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, σε επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο Π.Καψής δήλωσε άγνοια για την επέμβαση.
«Η επέμβαση της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ  έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Το Ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και η επέμβαση έγινε παρουσία Εισαγγελέα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη ΓΑΔΑ προσήχθησαν τέσσερα έτομα μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννης και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΑ Νίκος Τσιμπίδης.

Λίγο πριν από τις 08:00, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ Μάχη Νικολάρα κατήγγειλε ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά και οι εργαζόμενοι απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές.

Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε από την πλαϊνή είσοδο του ραδιομεγάρου, επί της οδού Δημητσάνας και έκτοτε οι δύο πύλες του ραδιομεγάρου είναι κλειστές, ενώ μπροστά τους έχουν παραταχθεί δυνάμεις της αστυνομίας. Η κεντρική πύλη του ραδιομεγάρου έχει κλείσει με αλυσίδα και χειροπέδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., η επιχείρηση της εκκένωσης του κτιρίου και η καταγραφή, υπό την παρουσία εισαγγελέα, ολοκληρώθηκε στις 08:30 και η παραμονή των αστυνομικών δυνάμεων έχει την έννοια της φύλαξης του κτιρίου προκειμένου να παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών.

Η αστυνομία έχει απαγορεύσει την είσοδο στο ραδιομέγαρο και των εκπροσώπων των ενώσεων Τύπου.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή παράδοση – παραλαβή του τεχνικού και άλλου εξοπλισμού του ραδιομεγάρου. Σε δηλώσεις της είπε χαρακτηριστικά ότι «Τα ΜΑΤ μπήκαν στην ενημέρωση».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης κατήγγειλε την επέμβαση ως αντιδημοκρατική ενέργεια: «Δέκα μέρες πριν από την 17η Νοεμβρίου η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει μία παρόμοια εισβολή στο ναό της δημοκρατίας και της ενημέρωσης» τόνισε και πρόσθεσε ότι εισβολές αστυνομικών δυνάμεων σε χώρους δημοσιογραφικούς, δεν γίνονται παρά μόνο σε περίοδους εκτροπής, ή ανωμαλίας.«Αυτή είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων» υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης.

Επί τόπου συγκεντρώνονται απολυμένοι της ΕΡΤ και πολίτες που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Επί τόπου βρίσκεται και ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών ο γραμματέας Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Νάντια Βαλαβάνη), που καταγγέλλει την επιχείρηση εκκένωσης της ΕΡΤ ως νέο δείγμα αυταρχισμού της κυβέρνησης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν τις ταυτότητές τους στις αστυνομικές δυνάμεις και ζήτησαν να εισέλθουν στο κτίριο, ωστόσο ο εισαγγελέας δεν τους το επιτρέπει.

Στο σημείο βρίσκεται και ομάδα βουλευτών του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών η Διαμάντω Μανωλάκου και ο Σπύρος Χαλβατζής, που κατήγγειλαν την επέμβαση και επίσης ζητούν να εισέλθουν στο ραδιομέγαρο.

Εισαγγελία Πρωτοδικών: Είχαμε αίτημα από τη ΓΑΔΑ και δεν επιλέχθηκε η αυτόφωρη διαδικασία

Από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Παναγιώτα Φάκου ανακοινώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 ότι υπήρξε αίτημα – από την Τετάρτη μάλιστα – από πλευράς ΓΑΔΑ προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών να παραστεί εισαγγελέας στην ΕΡΤ σύμφωνα με το άρθρο 25 του Κανονισμού Δικαστηρίων. Το άρθρο προβλέπει δυνατότητα παρουσίας εισαγγελία για ειρηνική επίλυση διαφορών μεταξύ πολιτών.

Όπως δηλώνεται από την Εισαγγελία, ακολουθήθηκε αυτή διαδικασία για να μην ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτού του αιτήματος όπως αναφέρεται από την Εισαγγελία  δεν έγινε καμία σύλληψη και βεβαίως δεν ακολουθήθηκε το αυτόφωρο.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές οι προσαγωγές πολιτών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, έγιναν λόγω απείθειας και δεν πρόκειται για συλλήψεις.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιείται από τα ξημερώματα και έξω από τα γραφεία της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα υπάρξει κι εκεί επέμβαση της αστυνομίας. Επί τόπου βρίσκονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάννης Αμανατίδης και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου που μιλούν για «νέο “μαύρο” στην ΕΡΤ» και ζητούν να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το ραδιομέγαρο στην Αγ.Παρασκευή.

Το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ3 συνεχίζεται, ενώ έχει διακοπεί το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα των εργαζομένων από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ενημερώνουν για τις εξελίξεις μέσω του blog τους ertopen.com, όπου υπάρχει εικόνα από κάμερα στην είσοδο του κτιρίου.

Μήνυμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ:

«Καλούμε όλους τους πολίτες στο Ραδιομέγαρο.

»Καλούμε όλους τους πολίτες στα κατά τόπους γραφεία της ΕΡΤ Α.Ε. για να υπερασπιστούμε τη φωνή της Δημοκρατίας.

»Πριν από λίγη ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο Ραδιομέγαρο. Έχουν δώσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση του κτηρίου, ειδάλλως θα συλλάβουν όσους παραμένουν εντός.

»Όταν τα τηλέφωνα σιγήσουν, αυτό που θ’ ακούγεται δεν θα είναι ΕΡΤ. Δεν θα είναι οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Μην τους νομιμοποιήσετε με την ακρόαση και τη θέασή σας»!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Τα σωματεία του Τύπου και οι εργαζόμενοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης; προς τους εργαζόμενους στις 16:00 το απόγευμα.

Π. Καψής: Δεν γνώριζα για την επέμβαση

Το vima.gr επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό κ. Παντελή Καψή ο οποίος διαεβαίωσε ότι δεν γνώριζε για την επέμβαση, ενώ θα εκδώσει ανακοίνωση εντός της ημέρας

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.