Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σφήκες και λαγοί δείχνουν… βαρυχειμωνιά!

20 Οκτωβρίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Πριν τους μετεωρολόγους προβλέπουν τον καιρό οι κάτοικοι στα χωριά

φουντεδάκης πρόβλεψη καιρού μετεωρολόγοι σφήκες λαγοί βαρυχειμωνιά ξύλαΚάποιες κινήσεις πουλιών, εντόμων και ζώων στη φύση προετοιμάζουν τον πληθυσμό για το τι θα ακολουθήσει. Στην Κρήτη και στην ενδοχώρα, κάτοικοι παρατηρώντας το καλοκαίρι ορισμένα φαινόμενα σε αντιδράσεις ζωντανών παίρνουν τα… μέτρα τους για τους επόμενους μήνες και οι προβλέψεις, όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, «πάντα είναι ακριβείς».

φουντεδάκης πρόβλεψη καιρού μετεωρολόγοι σφήκες λαγοί βαρυχειμωνιά ξύλαΓια παράδειγμα, στις Βρύσες Αμαρίου αυτές τις μέρες ο Νίκος Φουντεδάκης διαπιστώνει να εμφανίζεται πλήθος από σφήκες με το φαρμακερό κεντρί. Είναι μια ένδειξη για τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν τους μήνες του χειμώνα και γι αυτό, έγκαιρα, φρόντισε να λάβει τα… όπλα του και να αμυνθεί!

«Αυτή η ένδειξη», τον προειδοποιεί, «ότι έρχεται βαρυχειμωνιά με χιόνια», στο χωριό του. Γι’αυτό και φρόντισε να συγκεντρώσει σε χώρο δίπλα στο σπίτι και στην ταβέρνα του μεγάλες ποσότητες ξυλείας και όπως λέει «αυτοί οι δεκαπέντε τόνοι ξύλων δε θα φτάσουν».

Και βέβαια, τα φυσικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν δεν στηρίζονται σε μετεωρολόγους ή επιστημονικές προβλέψεις των κατοίκων, που ευτυχώς τις μετέφεραν στις επόμενες γενιές και κρατούνται ακόμη ζωντανές.

Είναι, όμως, όπως έχει αποδειχτεί, ακριβείς και «οι παλιοί μας παρατηρούσαν τις αντιδράσεις εντόμων, πουλιών και ζώων, έκαναν τις προβλέψεις τους και δεν έπεφταν έξω».

φουντεδάκης πρόβλεψη καιρού μετεωρολόγοι σφήκες λαγοί βαρυχειμωνιά ξύλαΠροετοιμάζονται για τον χειμώνα οι κάτοικοι στα χωριά

φουντεδάκης πρόβλεψη καιρού μετεωρολόγοι σφήκες λαγοί βαρυχειμωνιά ξύλα

Μεγάλες ποσότητες ξυλείας και σε αποθήκη σπιτιού

ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΓΟΙ

Ο κ. Φουντεδάκης, επειδή είναι και κυνηγός, σύμφωνα πάντα με όσα του μετέφεραν οι παλαιοί συγχωριανοί του, οι λαγοί που θηρεύει έχουν παραπάνω από το κανονικό λίπος. Αυτή είναι ένδειξη ότι το ζώο φρόντισε να τρέφεται περισσότερο, επειδή «οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες και πρέπει να επιζήσει ο οργανισμός του». Διαπιστώνει, λοιπόν, φέτος στους λαγούς ότι «είναι νεφρόχωστοι», δηλαδή οι νεφροί τους «είναι μέσα στο λίπος» για να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες…

madeincreta

This entry was posted on Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2013 at 00:33 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply