Από Δευτέρα σταματούν οι δωρεάν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους

Στους δρόμους οι φυσικοθεραπευτές μετά το «κούρεμα» της δαπάνηςΚινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα Παρασκευή, οι φυσικοθεραπευτές όλης της χώρας, μετά το μεγάλο «κούρεμα» που υπέστη η δαπάνη φυσιοθεραπείας για το 2013. Κάνουν 24ωρη απεργία και από τη Δευτέρα σταματούν να παρέχουν δωρεάν θεραπείες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Με άλλα λόγια, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν κανονικά κάθε συνεδρία φυσικοθεραπείας και εν συνεχεία θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι εκπρόσωποι των φυσικοθεραπευτών καταγγέλλουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για εξόντωση των εργαστηρίων φυσικοθεραπείας, «κλείνοντας το μάτι» στις μεγάλες επιχειρήσεις των Κέντρων Αποκατάστασης και ετοιμάζοντας νέους Κανονισμούς Υγείας με στόχο να στέλνουν εκεί τους ασφαλισμένους.

Όπως αναφέρουν, η δαπάνη φυσιοθεραπείας για το 2013 μειώθηκε από τα 70 εκατ. ευρώ στα 49 εκατ. ευρώ. «Αυτό το λογιστικό “τρικ” των ιθυνόντων του ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσει σε κλείσιμο εκατοντάδες εργαστήρια φυσικοθεραπείας, αφού τα δεδουλευμένα τους θα περικοπούν σε ποσοστό άνω του 60%» καταγγέλλουν.

Επίσης διαμαρτύρονται «για τις αντισυνταγματικές και παράλογες ρυθμίσεις του clawback, όπου ζητούν για ατομικές παραβάσεις συλλογική ευθύνη, τιμωρώντας το σύνολο ενός κλάδου εξαιτίας της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να ελέγξει παραβατικές συμπεριφορές προκλητής ζήτησης ελάχιστων παρόχων». Σημειώνουν δε ότι με τις υποχρεωτικές κλιμακωτές εκπτώσεις (rebate) μειώνεται η τιμή της συνεδρίας από 5% έως και 20%.

Οι φυσικοθεραπευτές θα συγκεντρωθούν το πρωί της Παρασκευής (11 π.μ.) έξω από τα γραφεία του Συλλόγου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Φυντανίδου Ελενα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.