Αλλαγές και στη «Διαύγεια» στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκησηΤην τελική του μορφή, μετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το πρόγραμμα «Διαύγεια», έλαβε και κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει ευρύτερες αλλαγές στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Οι «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αυστηροποίηση της χορήγησης αναρρωτικών και εκπαιδευτικών αδειών, την κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας 6 ημερών τον χρόνο (χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών) και την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας.

Παράλληλα, δίνεται λύση στην εκκρεμότητα που υπήρχε με τους εναπομείναντες μη διορισθέντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008, μέσω της πρόσληψής τους στο ΙΚΑ – ETAM, ενώ αποκαθίστανται σε φορέα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι απολυθέντες επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 (Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας).

Η νέα διάταξη για τη «Διαύγεια»

Οσον αφορά το ζήτημα της «Διαύγειας», το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβάλλει ότι με τη νέα διάταξη –η οποία προέκυψε και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση– ορίζεται «κατά τρόπο ξεκάθαρο, που δεν επιδέχεται πλέον καμία παρερμηνεία ή αμφισβήτηση, ότι οι πράξεις ισχύουν μόνο μετά την ανάρτησή τους στο πρόγραμμα “Διαύγεια”».

Έτσι, προϋπόθεση για να έχουν ισχύ οι διοικητικές πράξεις είναι η ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα της «Διαύγειας» – τότε αποκτούν κανονιστική σημασία. Οπως υπογραμμίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνεται η διαφάνεια. Επίσης ορίζεται πλέον ότι σε περίπτωση διαφοράς ανάμεσα στο αναρτημένο κείμενο και στο κείμενο της πράξης ισχύει το αναρτημένο.

Ο σάλος που είχε προκληθεί έπειτα από δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του «Βήματος» και δημόσιες παρεμβάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και του ΠαΣοΚ, οδήγησαν τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναδιατυπώσει τη διάταξη του άρθρου 20 του νομοσχεδίου σημειώνοντας ότι «ειδικά στα ζητήματα διαφάνειας δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου».

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε γίνει άνω κάτω, βλέποντας ότι από δική τους… λεκτική αστοχία, όπως χαρακτήρισαν τη διατύπωση που άφηνε περιθώρια ερμηνείας για μη ανάρτηση διοικητικών πράξεων στο Διαδίκτυο, κατάφεραν να ενώσουν απέναντι τους τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και εμπνευστή της «Διαύγειας» κ. Ι. Ραγκούση και τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα, όμως, τότε είχαν αρχίσει να πηγαινοέρχονται και… διαρροές ότι τη διάταξη για τη διαύγεια είναι αρμοδιότητας της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στελέχους του ΠαΣοΚ κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου…

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το νομοσχέδιο θα είναι άμεσα εκτελεστό, μόλις ψηφισθεί από τη Βουλή, καθώς δεν χρειάζεται να εκδοθούν ΠΔ ή Υπουργικές Αποφάσεις.

Η περιγραφή του υπουργείου

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιγράφει ως εξής τις βασικές αλλαγές που προωθούνται:

Άδειες

«Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών το χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατομμύρια εργατοώρες στο δημόσιο τομέα.

Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες. Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές – δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά τις γονικές άδειες, παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κτλ. χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται».

Πειθαρχικά Συμβούλια

«Αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Παράλληλα, επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.

Επιταχύνεται η πειθαρχική διαδικασία, αφού πλέον προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ’ Τμήματος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου».

Διαύγεια

«Με τη νέα διάταξη – η οποία προέκυψε και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που το υπουργείο έλαβε σοβαρά υπόψη – ορίζεται κατά τρόπο ξεκάθαρο, που δεν επιδέχεται πλέον καμία παρερμηνεία ή αμφισβήτηση, ότι οι πράξεις ισχύουν μόνο μετά την ανάρτησή τους στο πρόγραμμα “Διαύγεια”. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ανάρτηση των πράξεων της διοίκησης καθίσταται όρος ισχύος των πράξεων αυτών, αποκτώντας κανονιστική σημασία, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο το θεσμό και συμβάλλοντας στην αποτροπή κάθε είδους καταστρατήγησής του.

Επιπλέον, αντιστρέφεται η λογική του ισχύοντος νόμου και ορίζεται πλέον ότι σε περίπτωση διαφοράς ανάμεσα στο αναρτημένο κείμενο και στο κείμενο της πράξης ισχύει το αναρτημένο».

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ 8Κ – 9Κ/2008

«Δίνεται λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα η οποία αφορούσε στους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ. Η εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, η ανάγκη αποκατάστασης επιτυχόντων ως προς τη νόμιμη προσδοκία διορισμού τους στο φορέα για τον οποίο διαγωνίστηκαν και η ενίσχυση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με το απαραίτητο προσωπικό, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια της νομοθετικής ρύθμισης. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύεται η αδικία εναντίον των εναπομεινάντων μη διορισθέντων επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008, μέσω της πρόσληψης τους στο ΙΚΑ – ETAM, ενώ αποκαθίστανται σε φορέα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι απολυθέντες επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 (ΑΤΕ)».

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου

Μπίτσικα Παναγιώτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.