Ποινή δίχως προηγούμενο από το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας, το οποίο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τους τρεις από τους πέντε κατηγορούμενους για την υπόθεση διακίνησης εικονικών αγροτικών τιμολογίων 8,5 εκατ. ευρώ και μεγάλης φοροδιαφυγής, με επίκεντρο τη Μεσσηνία.

Ο κατηγορούμενος, που έδωσε τα ονόματα των αγροτών στους οποίους κόπηκαν τα εικονικά τιμολόγια καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης, σύμφωνα με πληροφορίες από το eleftheriaonline.gr.

Πως ξετυλίχθηκε το κουβάρι της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν ελεγκτές του ΣΔΟΕ, μετά από καταγγελίες, εντόπισαν δύο άτομα από την Αθήνα και ένα ακόμα από τη Θεσσαλονίκη, τα οποία μοίραζαν στη Μεσσηνία πλαστά τιμολόγια που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες για να λαμβάνουν επιστροφές ΦΠΑ.

Η σπείρα είχε εκδώσει και διακινήσει τιμολόγια συνολικής αξίας 8,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην Κυπαρισσία, το ΣΔΟΕ σταμάτησε μια λευκή μερσεντές και συνέλαβε δύο άτομα, τα οποία βρίσκονταν εκεί για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατατίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.

Οι δύο εταιρείες – «μαϊμού» που συμμετείχαν στο κύκλωμα έκοψαν εικονικά τιμολόγια, ύψους 7.667.826,28 ευρώ. Ο ΦΠΑ που διεκδικήθηκε να επιστραφεί από τα τιμολόγια αυτά είναι 843.460,89 ευρώ. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, από το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ οι εμπλεκόμενοι εισέπρατταν το 4% και οι αγρότες το υπόλοιπο 7%.

«Πάγωσαν» με το άκουσμα των ποινών

Οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της κακουργηματικής πλαστογραφίας. Το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση όλων για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, αυτή την κατηγορία χωρίς την πλαστογραφία αντιμετώπιζε μόνο ο ξάδελφος του Φιλιατρινού. Καταδικάσθηκαν, όμως, και οι τέσσερις για την κακουργηματική πλαστογραφία.

Το δικαστήριο δέχθηκε απόλυτα την πρόταση της εισαγγελέως για το ύψος των ποινών και αυτές έπεσαν σαν βόμβα στην αίθουσα του Τριμελούς, κάνοντας τους κατηγορούμενους να παγώνουν και τους συγγενείς τους να ξεσπούν σε κλάματα και φωνές.

Τελικά οι δύο Αθηναίοι και ο άντρας από τη Θεσσαλονίκη καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ο Φιλιατρινός, που έδωσε τα ονόματα των αγροτών στους οποίους κόπηκαν τα εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας προϊόντων, καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης, ενώ του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μετάνοιας. Επίσης, επειδή επιδίωξε να μειώσει τις συνέπειες της πράξης του, αφού επέστρεψε το ποσό από την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, ενώ αθώος κρίθηκε ο εξάδελφός του.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το πρώτο μέρος της μεγάλης δικογραφίας με την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αγρότες από την Τριφυλία. Στο στάδιο της ανάκρισης βρίσκεται το δεύτερο μέρος της δικογραφίας, όπου κατηγορούμενοι είναι και αγρότες της περιοχής. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικασθεί το επόμενο διάστημα.

protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.