Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ηγουμενίτσα: Συλλήψεις 10 μαθητών για κατάληψη σχολείου

17 Οκτωβρίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Εχει προηγηθεί ανάλογο περιστατικό στο ΕΠΑΛ Λαμίας

Ηγουμενίτσα: Συλλήψεις 10 μαθητών για κατάληψη σχολείουΣε νέες συλλήψεις μαθητών που μετείχαν σε κατάληψη σχολείου προχώρησε η αστυνομία, μετά από εισαγγελική εντολή, το απόγευμα της Τετάρτης. Πρόκειται για 10 μαθητές του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, για τους οποίους ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Έχει προηγηθεί ανάλογο περιστατικό στο ΕΠΑΛ Λαμίας, για το οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «όλα έγιναν σύννομα και με μεγάλη ανοχή από τους εισαγγελείς και το δικαστήριο».

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τετάρτης, η αστυνομία μπήκε στο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας και συνέλαβε 10 μαθητές, μετά από εντολή εισαγγελέα. Προηγήθηκε αναφορά στην Εισαγγελία από τους διευθυντές των σχολείων που συστεγάζονται στο ΕΠΑΛ.

Όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, αντίθετα με ότι συνέβη στη Λαμία, οι μαθητές δεν οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, αλλά ορίστηκε τακτική δικάσιμος και θα δικαστούν βάσει του νόμου για τις καταλήψεις.

Αντιδρώντας, η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας μιλά για «έφοδο» της αστυνομίας και καταγγέλλει ως «απαράδεκτη την ενέργεια των δύο διευθυντών» και θα θέσει το ζήτημα στην γενική συνέλευση την Παρασκευή.

Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι παιδαγωγοί και ζουν μέσα στα ίδια προβλήματα με τους μαθητές τους, γιαυτό δεν μπορούν παρά να σταθούν δίπλα τους και να αγωνιστούν στο πλευρό τους ενάντια στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα και τρομοκρατεί όσους αντιστέκονται.

Αθανασίου: «Όλα σύννομα» στη Λαμία

Ερώτηση για τις συλλήψεις καταληψιών του ΕΠΑΛ Λαμίας και την καταδικαστική απόφαση που επεβλήθη σε ορισμένους από αυτούς από το δικαστήριο έθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας την Πέμπτη.

Απαντώντας, ο κ. Αθανασίου είπε πως, μετά από αναφορά του διευθυντή του σχολείου, ο εισαγγελέας διέταξε την εκκένωση του κτιρίου. Όπως είπε, συνελήφθησαν 12 ανήλικοι, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι και 8 ενήλικοι, εκ των οποίων 4 εξωσχολικοί. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Αυτόφωρο, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 20 ημερών για τρεις από τους κατηγορούμενους και 4 μηνών για άλλους τρεις κατηγορούμενους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε, δε, ότι όλα έγιναν σύννομα και ρώτησε τον βουλευτή του ΚΚΕ εάν επιθυμεί την κατάργηση του νόμου. «Θέλετε να καταργήσουμε το νόμο; Να κλείνουν το σχολείο 20 παιδιά και άλλα 100 να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα; Θέλετε να παρέμβω ώστε να μην ασκούνται διώξεις από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης; Όλα έγιναν σύννομα και με μεγάλη ανοχή από τον εισαγγελέα και από το δικαστήριο».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιω.Γκιόκας κατήγγειλε την κυβέρνηση «για κλιμάκωση του αυταρχισμού σε βάρος μιας κινητοποίησης μαθητών» και «προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων».

«Είναι υπαρκτά προβλήματα. Πρόκειται για επαγγελματικά λύκεια και γνωρίζετε τι έχει επιφέρει σε αυτά η πολιτική της κυβέρνησης. Πολλά παιδιά είναι στον αέρα. Δεν μπορούν να συνεχίσουν στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει. Πρόκειται για προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων. Δεν είναι το μοναδικό κρούσμα και δεν είναι ανεξάρτητη πρακτική, καθώς συνδέεται με τις θεωρίες της κυβέρνησης περί άκρων, ανωμαλίας και βίας. Όπως αποδεικνύεται, σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσετε και την πάλη κάποιων μαθητών» τόνισε ο κ. Γκιόκας.

το βήμα

This entry was posted on Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2013 at 15:54 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply