Ζήτημα προς διερεύνηση η εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους

Επανέρχεται στο προσκήνιο η ψήφος των ομογενών«Ξεπαγώνει» για μια ακόμα φορά, η συζήτηση για την ψήφο των ομογενών στις εθνικές εκλογές. Με μια φράση του, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς άνοιξε και πάλι το ζήτημα της παροχής του δικαιώματος ψήφου στους απόδημους. Όπως είπε «το κόμμα μας ετοιμάζεται ακόμα και για μεγάλες θεσμικές αλλαγές μέσα από τη Βουλή. Με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και πέρα απ’ αυτήν. Όπως η διαφάνεια, η ψήφος των μεταναστών (ομογενών), που πρέπει και αυτό να έρθει».

Από …κοντά και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης , ο οποίος, κατά την δική του ομιλία του στο κορυφαίο κομματικό όργανο, ενημέρωσε για την πρόθεσή του να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους Έλληνες οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές . «Προωθούμε νομοθετική πρωτοβουλία, όπως ακούσατε από τον Πρωθυπουργό, για την ψήφο των ομογενών», τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Βέβαια, η υπόθεση της ψήφου των αποδήμων πηγαινοέρχεται εδώ και χρόνια, έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις στις κατά καιρούς απόπειρες αλλά και διαφοροποιήσεις σε διατυπώσεις. Έτσι, «σέρνεται» και επανέρχεται η πρόθεση για σχετική ρύθμιση η οποία απαιτεί τη συγκατάθεση των 2/3 της Βουλής ώστε να γίνει νόμος. Μένει να φανεί αν έχει ανοίξει ο δρόμος για διατυπώσεις που θα συνδιαμορφωθούν με το ΠαΣοΚ και θα καταφέρουν να έχουν τη συναίνεση κι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Άλλωστε, τα στελέχη της ΝΔ θυμούνται ακόμα ότι η νομοθετική ρύθμιση που είχε προωθηθεί το 2009 δεν «πέρασε», κατά την ψηφοφορία, στο Κοινοβούλιο.

Πάντως, αργότερα, τον Οκτώβριο του 2012, ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, επί τρικομματικής κυβέρνησης, ενημέρωνε τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής για τη Διασπορά της Βουλής ότι ομάδα εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζεται προσχέδιο νόμου σχετικά με την ψήφο των ομογενών.

Όπως έλεγαν κατά καιρούς στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, είχε τεθεί και ζήτημα κόστους διαδικασίας. Πάντως, πέρα από πρακτικά ζητήματα, όπως εγγραφή των ομογενών σε εκλογικούς καταλόγους, είδος ψήφου -επιστολική, με κάλπες, ή διαδικτυακή κ.ά.- τα κόμματα πρωτίστως διερευνούν κατά πόσο θα επηρεάσει μια τέτοια επιλογή το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ έχουν ακουστεί διάφορες εκδοχές για ένταξη σε περιφέρειες (εξωτερικού) κ.ά. Εχουν εκφραστεί και απόψεις που θεωρούν ότι με την καθολική ψήφο των ομογενών διευρύνεται το εκλογικό σώμα με ανθρώπους που δεν βιώνουν τα προβλήματα στην Ελλάδα, και επομένως μπορεί να αλλοιωθεί η πολιτική βούληση του ελληνικού λαού που ζει στη χώρα μας.

Πάντως, στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς επανέφερε και το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, «αυτό που λέμε πολιτικό χρήμα» το οποίο, όπως σημείωσε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τεθεί σε νέες βάσεις διαφάνειας. Κι αυτό, «ανεξάρτητα από τα γεγονότα της επικαιρότητας».

Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης δεν στάθηκε μόνο στην τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής . Επεσήμανε ότι αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, στη βάση της απαίτησης του πολίτη, όπως είπε, να μην υπάρχει καμία ειδική ή προνομιακή μεταχείριση των κομμάτων. «Την ώρα που ο κόσμος υφίσταται βαριές θυσίες, τα κόμματα και οι πολιτικοί δεν αποτελούμε εξαίρεση. Διαφάνεια λοιπόν στα οικονομικά κομμάτων και πολιτικών», συμπλήρωσε.

Και βέβαια ο κ. Μιχελάκης εμφάνισε μεταξύ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών το νέο εκλογικό σύστημα στις δημοτικές και περιφερειακές κάλπες με ενιαία λίστα υποψηφίων δημοτικών / περιφερειακών συμβούλων. «Αλλάζουμε το νόμο για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν τους πιο ικανούς και τους πιο άξιους, χωρίς περιορισμούς (…)».

 

Μπίτσικα Παναγιώτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.