Σάλος στη Γαλλία για τον κοσμηματοπώλη που σκότωσε 19χρονο ληστήΜπορεί μια ληστεία να πληρωθεί με φόνο; Πρέπει ένας δήμαρχος να συμμετέχει σε διαδήλωση υπέρ του καταστηματάρχη που σκότωσε τον άνθρωπο ο οποίος πήγε να τον ληστέψει; Και, από την άλλη πλευρά, πώς θα προστατευθούν οι έμποροι που γίνονται διαρκώς στόχοι επιθέσεων;

Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν τις τελευταίες ημέρες τη δημόσια σφαίρα της Γαλλίας, με αφορμή μια υπόθεση αυτοδικίας. Την περασμένη Τετάρτη, ενάς γνωστός κοσμηματοπώλης από τη Νίκαια της Κυανής Ακτής έγινε από θύμα θύτης, όταν πυροβόλησε και σκότωσε – με όπλο που κατείχε παράνομα – έναν 19χρονο ο οποίος δευτερόλεπτα πριν είχε ληστέψει το κατάστημά του. Ο νεαρός έπεσε στο έδαφος νεκρός. Ο συνεργός του κατάφερε να διαφύγει με μοτοσυκλέτα.

Ο εισαγγελέας της Νίκαιας του απήγγειλε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, κρίνοντας ότι ο κοσμηματοπώλης πυροβόλησε τον ληστή όταν εκείνος προσπαθούσε να διαφύγει, χωρίς δηλαδή να βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας.

Παρόλα αυτά, η απόφαση του εισαγγελέα συνάντησε αντιδράσεις και προκάλεσε κύμα συμπαράστασης προς τον κοσμηματοπώλη από μέρος της γαλλικής κοινής γνώμης – κυρίως από συναδέλφους του και άλλους επαγγελματίες. Μέχρι και σελίδα στο facebook δημιουργήθηκε, με τίτλο «Υποστήριξη στον κοσμηματοπώλη της Νίκαιας», η οποία συγκεντρώνει περισσότερα από 1,6 εκατ. likes.

Η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο, κάλεσε τους καταστηματάρχες να αφήσουν τη δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της.

Ο 67χρονος κοσμηματοπώλης Στεφάν Τυρκ τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, αφού προηγουμένως οι Αρχές του τοποθέτησαν ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης.

Ο υπουργός, ο δήμαρχος και η διαδήλωση

«Ακόμη και αν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αβάσταχτες καταστάσεις, πρέπει να αφήνουμε τη δικαιοσύνη να επικρατεί» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς από τη Νίκαια όπου βρέθηκε μετά από εντολή του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του υπουργού, είχε οργανωθεί μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας από εκατοντάδες υποστηρικτές του Τυρκ. Στη διαδήλωση συμμετείχε και ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροσί, μαζί με αρκετά μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Οι κοσμηματοπώλες στη νότια Γαλλία υποστηρίζουν ότι τον τελευταίο καιρό στοχοποιούνται όσο ποτέ άλλοτε και δεν διαθέτουν τα μέσα για να προστατευθούν.

«Ηταν μια δύσκολη στιγμή. Δεν ξέρω πώς θα είχα αντιδράσει εγώ. Δεν συμφωνώ με ό,τι έκανε, αλλά τον είχαν ξυλοκοπήσει και είχαν απειλήσει τη ζωή του» δήλωσε ο γιος του κοσμηματοπώλη, Γιαν Τυρκ.

Ο νεαρός άνδρας που δολοφονήθηκε λεγόταν Αντονί Ασλί. Στο παρελθόν είχε απασχολήσει ξανά τη δικαιοσύνη και, μάλιστα, είχε φυλακιστεί. Σύντομα θα γινόταν πατέρας, καθώς η κοπέλα με την οποία διατηρούσε δεσμό είναι έγκυος. Η οικογένειά του τον περιέγραψε ως έναν «ευαίσθητο και ανώριμο» άνθρωπο.

«Ηταν λάθος του. Αλλά του άξιζε να πεθάνει;» αναρωτήθηκε ο δικηγόρος της οικογένειας Ολιβιέ Καστελασί.

Εξαρση των κλοπών

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση των κλοπών κοσμημάτων και εικάζεται ότι η κινητοποίηση για την υποστήριξη του κοσμηματοπώλη αποτελεί αντανάκλαση της ανησυχίας των εμπόρων για την αύξηση της εις βάρος τους εγκληματικότητας.

«Ο αριθμός των ληστειών σε κοσμηματοπωλεία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Κάθε ημέρα σημειώνεται τουλάχιστον μία ληστεία στη Γαλλία. Αυτό δημιουργεί τεράστιο άγχος στους εμπόρους. Ζουν με το φόβο και την ανασφάλεια καθημερινά» είπε η Κριστίν Μποκέ, πρόεδρος της ένωσης κοσμηματοπωλών.

Ωστόσο, η αδελφή του 19χρονου Ασλί υποστήριξε ότι ο Τυρκ τον πυροβόλησε στην πλάτη. «Πυροβόλησε ένα παιδί πισώπλατα. Είναι ένας προδότης, ένας δειλός», είπε η Αλεξάνδρα Ασλί.

Ο εισαγγελέας της Νίκαιας Ερίκ Μπεντός υπεραμύνθηκε της απόφασής του να απαγγείλει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως στον Τυρκ, σημειώνοντας ότι δεν κατείχε νόμιμα το όπλο του.

«Αφότου απειλήθηκε, ο κοσμηματοπώλης άρπαξε το όπλο του, κινήθηκε προς την πόρτα του καταστήματος, έσκυψε και πυροβόλησε τρεις φορές. Ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησε δύο φορές για να ακινητοποιήσει το μηχανάκι (σ.σ. με το οποίο οι δράστες θα διέφευγαν) και μια τρίτη φορά διότι είπε πως ένιωσε να απειλείται» δήλωσε ο Μπεντός. «Είμαι πεπεισμένος ότι πυροβόλησε για να σκοτώσει τον δράστη. Οταν τον πυροβόλησε, η ζωή του δεν βρισκόταν πια σε κίνδυνο».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.