Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

‘Ιερά’ τιμολόγια από τις… φυλακές Διαβατών!

16 Σεπτεμβρίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΕ ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ

‘Ιερά’ τιμολόγια από τις... φυλακές Διαβατών!Μπίζνες με χιλιάδες πλαστά και εικονικά τιμολόγια που εκδίδονταν στο όνομα αχυράνθρωπων, ακόμα και φυλακισμένων, αποκάλυψε το ΣΔΟΕ. Μοναχοί και ιερείς συμμετείχαν στο φαγοπότι των παράνομων επιδοτήσεων και του «μαύρου» χρήματος, με τζίρο 5 δισ. ευρώ. Στο «κάδρο» των επιτηδείων αγρότες, επιχειρηματίες και συνταξιούχοι.

Ιερές» μπίζνες με πλαστά και εικονικά τιμολόγια που εκδίδονταν στο όνομα αχυρανθρώπων, ακόμα και φυλακισμένων, εντόπισε το ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με τα πορίσματα των ελέγχων, δεκάδες μονές στην Ελλάδα συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι των 5 δισ. ευρώ μαύρου χρήματος και παράνομων επιδοτήσεων με πλαστά παραστατικά.

Το «παζλ» των αποκαλύψεων του ΣΔΟΕ συμπληρώνουν υποθέσεις απάτης κατά του Δημοσίου με εικονικά τιμολόγια στις οποίες πρωταγωνιστούν χιλιάδες αγρότες, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, κρατούμενοι ελληνικών φυλακών και ιερείς.

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος όταν διαπίστωσαν έπειτα από επισταμένους ελέγχους για παραβάσεις ΦΠΑ ότι η Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Ορους είχε εμφανίσει εικονικό τιμολόγιο αξίας 600 χιλιάδων ευρώ, το οποίο είχε εκδοθεί στο όνομα φυλακισμένου που βρισκόταν στις φυλακές Διαβατών και η Μονή τον παρουσίαζε ως εργολάβο του έργου αναστήλωσης.

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος όταν διαπίστωσαν έπειτα από επισταμένους ελέγχους τα έργα της ιεράς μονής.

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος όταν διαπίστωσαν έπειτα από επισταμένους ελέγχους τα έργα της ιεράς μονής.

Η Μονή της Σίμωνος Πέτρας ή Σιμωνόπετρας τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχτεί σε μια από τις σημαντικότερες του Αγίου Ορους κι αυτό λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων της αδελφότητας των μοναχών της με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Οι νεωτερισμοί τους έχουν συχνά σκανδαλίσει και τους καταλογίζουν ότι είναι από αυτούς που έφεραν την εκκοσμίκευση στο Ορος. Λόγω των στενών σχέσεων με την εξουσία, είναι από τα μοναστήρια που έχουν εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος από τα κοινοτικά προγράμματα και τα κονδύλια για τα έργα που έχουν γίνει στο μοναστήρι, διεκδικώντας να γίνονται αυτά με αυτεπιστασία από το μοναστήρι, ερχόμενοι συχνά σε ρήξη με το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς.

Ο γέροντας Ελισαίος, παλιότερα ως απλός μοναχός και σήμερα ως ηγούμενος της Μονής, θεωρείται ως ένας από τους «διπλωμάτες» της μοναστικής κοινότητας, ενώ οι Σιμονοπετρίτες ήταν από αυτούς που στήριξαν τον Εφραίμ και τους Βατοπεδινούς στην Ιερά Κοινότητα.

Συμμετοχή στο μέγα σκάνδαλο με τα εικονικά τιμολόγια ανακαλύφθηκε από ελεγκτές του ΣΔΟΕ ότι είχε άλλη Μονή της Κρήτης, η οποία είχε συμπεριληφθεί σε κοινοτικό πρόγραμμα για να λάβει επιδότηση. Σύμφωνα με το πόρισμα, εμφάνιζε εικονικά τιμολόγια ύψους 270.000 ευρώ.

Περίοπτη θέση στη μακρά λίστα του ΣΔΟΕ με τις «ιερές» μπίζνες έχει ένας ιερέας ο οποίος είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια αξίας 150.000 ευρώ για ανύπαρκτες συναλλαγές.

Στο μεγάλο «φαγοπότι», όπως προκύπτει από τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν λάβει μέρος και πολλά μοναστήρια που πήραν κοινοτικές επιδοτήσεις για αναστήλωση, έχοντας παρουσιάσει μεγάλα ποσά δαπανών. Οπως όμως αποδείχθηκε μετά τις διασταυρώσεις στοιχείων, τα παραστατικά και τα τιμολόγια ήταν εικονικά και πλαστά.

Σαρωτικοί έλεγχοι γίνονται και στα ταμεία πολλών ενοριών, όπου σύμφωνα με το ΣΔΟΕ υπάρχουν ενδείξεις διακίνησης μαύρου χρήματος, αλλά οι έλεγχοι σύμφωνα με στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος «προσκρούουν» σε κλειστά στόματα.

«Ιερές» μπίζνες
Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών βρίσκονται αρκετές περιπτώσεις μοναστηριών, όπου οι μοναχοί ενοικιάζουν τους εξωτερικούς χώρους για πανηγύρια σε μικροπωλητές. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως προκύπτει, κόβουν παραστατικά για την εκμίσθωση με ποσά που είναι τρεις φορές χαμηλότερα από το πραγματικό τίμημα που καταβάλλουν οι μικροπωλητές.

Το όργιο κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος μέσω επιδοτήσεων και προμηθειών σε τιμολόγια που είχαν κοπεί από υπεράκτιες εταιρείες καταγγέλλει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας.

Ενας ολόκληρος φάκελος με εκθέσεις ελέγχων του ΣΔΟΕ που έχει στη διάθεσή του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης και έχει ήδη διαβιβάσει στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνη, αποδεικνύει ότι μέσω offshore εταιρειών και με εικονικά τιμολόγια και υπερτιμολογήσεις, επιχειρηματίες εισέπρατταν πολλαπλάσια ποσά, με επιδοτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο, από αυτά που δικαιούνταν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στον φάκελο, κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ στο διάστημα 2009 – 2012 διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα για τις οικονομικές σχέσεις επιχειρήσεων – ελληνικού Δημοσίου:

  • Αριθμός εκδοτών πλαστών και εικονικών τιμολογίων: 4.103.
  • Αριθμός πλαστών και εικονικών τιμολογίων: 503.200.
  • Αξία πλαστών και εικονικών τιμολογίων: Ανω των 5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό προέκυψε από τους ελέγχους μόνο του 20% των περιπτώσεων που ερευνήθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, οι υπεράκτιες εταιρείες, εκτός από την… εξειδίκευσή τους σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή, χρησιμοποιούνται από επιχειρηματίες για να υπερτιμολογούν ή να εκδίδουν εικονικά τιμολόγια προκειμένου να καρπωθούν πολλαπλάσιες επιδοτήσεις από αυτές που δικαιούνται. Χαρακτηριστικές είναι ορισμένες περιπτώσεις εταιρειών που χρησιμοποιώντας offshore εταιρείες και εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια κέρδιζαν εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

1η περίπτωση
Ελληνική εταιρεία προμηθεύεται από άλλη εταιρεία καρδιολογικό υλικό. Η πληρωμή όμως γίνεται από offshore εταιρείες άλλης χώρας για λογαριασμό της οποίας εκδίδει τιμολόγιο.

Στη συνέχεια η offshore εταιρεία εκδίδει άλλο τιμολόγιο για την εταιρεία που προμηθεύεται το υλικό, δηλαδή τη δική της εταιρεία.

Τιμολόγια Ιταλίας 1.250 ευρώ το τεμάχιο.

Τιμολόγιο offshore 5.400 ευρώ συν κέρδος 6.500 ευρώ.

Δηλαδή χρεώνεται 500% ακριβότερο στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πέραν όμως αυτού, τα ποσά αυτά από την υπερτιμολόγηση εμβάστηκαν στις έδρες των υπεράκτιων εταιρειών και δεν φορολογήθηκαν.

2η περίπτωση
Ελληνική εταιρεία προμηθεύεται από το εξωτερικό. Η πληρωμή γίνεται από την offshore εταιρεία άλλης χώρας που για λογαριασμό της εκδίδεται το τιμολόγιο.

Στη συνέχεια, η offshore εταιρεία εκδίδει το τιμολόγιο για την αγορά του υλικού, για λογαριασμό της εταιρείας που τα προμηθεύεται.

Το τιμολόγιο προς την υπεράκτια από την προμηθεύτρια εταιρεία είναι 76 ευρώ, ανά τεμάχιο. Το τιμολόγιο για την εταιρεία που τα προμηθεύτηκε είναι 180 ευρώ συν το κέρδος 210 ευρώ.

Δηλαδή χρεώνεται στα ταμεία 300% πάνω από την αρχική τιμή.

Τα ποσά της υπερτιμολόγησης που εισπράχθηκαν, εμβάστηκαν στην έδρα της offshore εταιρείας και ουδέποτε φορολογήθηκαν.

3η περίπτωση
Ελληνική εταιρεία αγόρασε μηχανήματα από το εξωτερικό αξίας 64.500 ευρώ.

Το τιμολόγιο εκδίδεται για λογαριασμό της εταιρείας offshore σε άλλη χώρα και όχι απευθείας στην εταιρεία που τα παρέλαβε.

Στη συνέχεια, η offshore εταιρεία εκδίδει τιμολόγιο για την εταιρεία που τα προμηθεύτηκε αλλά με το ποσό των 243.500 ευρώ, αντί 64.500 ευρώ που ήταν η αρχική τιμή.

Η εταιρεία που παρέλαβε τα μηχανήματα προσκόμισε στο υπουργείο τιμολόγιο αξίας 255.300 ευρώ. Πήρε επιδότηση 50%, δηλαδή 126.000 ευρώ, και απαλλάχθηκε από τον ΦΠΑ. Δηλαδή κάλυψε ολόκληρη τη δαπάνη των 64.500 ευρώ για την αγορά των μηχανημάτων και έβαλε στην «τσέπη» επιπλέον 61.600 ευρώ. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας, το μείζον πρόβλημα πέρα από τη δράση του κυκλώματος έκδοσης και διακίνησης εικονικών τιμολογίων και το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να ζημιώνεται με δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο, είναι η παραγραφή οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Δημοσίου λόγων επανειλημμένων αναβολών στις δίκες.

Στη Γενική Γραμματεία -όπως αναφέρει ο κ. Σούρλας στο «Εθνος της Κυριακής»- έχουν καταφθάσει καταγγελίες και διαμαρτυρίες πολιτών για την κατάσταση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι κινδυνεύουν να παραγραφούν φορολογικά αδικήματα πολλών offshore επιχειρήσεων. Ηδη, άλλωστε έχουν παραγραφεί πολλά οικονομικά εγκλήματα.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική έκθεση της Επιτροπής, παραγράφηκε αδίκημα μετά πολλές αναβολές που έγινε το 2001 και που ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο δύο και πλέον εκατομμύρια ευρώ και οδηγήθηκε στα δικαστήρια μετά 12 χρόνια, όπου μάλιστα δεν παρέστη ως πολιτικός ενάγων το ελληνικό Δημόσιο.

Οι παραγραφές
Παραγράφηκε επίσης αδίκημα ύστερα από πολλές αναβολές που ζημίωσε το ΙΚΑ, πάνω από 4 εκατ. ευρώ, παρέμεινε στο στάδιο της ανακρίσεως επί 3,5 χρόνια, οδηγήθηκε προς κρίση στα δικαστήρια μετά 13 χρόνια και έγινε δεκτό ότι ήταν ήδη παραγεγραμμένο.

Πρόσφατα, παραγράφησαν φορολογικά αδικήματα που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο σχεδόν 4 εκατ. ευρώ λόγω συνεχών αναβολών.

Την ίδια ώρα, το ΣΔΟΕ έχει απλώσει τα δίχτυα του στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, πραγματοποιώντας επισταμένους ελέγχους σε 54.000 αιρετούς (περιφερειάρχες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.). Η έρευνα βρίσκεται στο τελικό στάδιο, και σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, έχουν προκύψει σημαντικά ευρήματα. Οι περισσότερες παραβάσεις εντοπίζονται στα έργα και αφορούν κυρίως περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας, παράνομων μεταναστών που εργάζονται στα έργα και εικονικά τιμολόγια με πλασματικές τιμές. Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση ενός δήμου όπου η πραγματική αξία ενός έργου ανερχόταν σε 15.000 ευρώ και με εικονικά τιμολόγια εκτοξεύτηκε στις 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι έρευνες του Σώματος Δίωξης έχουν στραφεί και σε υποθέσεις κοινοτικών επιδοτήσεων. Οι έλεγχοι χωρίζονται σε τρία σκέλη: Τουριστική Υποδομή (ξενοδοχεία, κάμπινγκ κ.ά.), αγροτική παραγωγή, τεχνολογία – τέχνη. «Οσο πιο μακριά από την Αθήνα είναι μία επένδυση τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της επιδότησης και αυτές είναι οι περιπτώσεις που κυνηγάμε», λένε στο ΣΔΟΕ. Ηδη, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις ξενοδοχείων όπου κατά την κατασκευή υπερ-κοστολογούσαν τις δαπάνες για να πάρουν όσο το δυνατόν υψηλότερη επιδότηση.

Υποπτοι 37.000!
244 εκατ. «θέρισαν» παράνομα οι αγρότες

Ακρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία με τους δικαιούχους αγρότες επιστροφής του ΦΠΑ, που αποδεικνύουν το «όργιο» με τα εικονικά τιμολόγια. Συγκεκριμένα, πέρυσι εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ χιλιάδες αγρότες που εισέπρατταν αδικαιολόγητα υψηλά ποσά από επιστροφή ΦΠΑ με εικονικά ή πλαστά τιμολόγια. Από τους 292.000 δικαιούχους αγρότες επιστροφής ΦΠΑ ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, οι 37.000 πήραν 244 εκατ. ευρώ με αυτόν τον τρόπο.

Η Κρήτη αναδεικνύεται σε «πέτρα του σκανδάλου» στην αγροτική παραγωγή. Από τις μέχρι σήμερα έρευνες που έχουν γίνει στη Μεγαλόνησο, χιλιάδες αγρότες φέρονται να έχουν λάβει παράνομες επιδοτήσεις εμφανίζοντας εικονικά τιμολόγια. Μόνο στον Νομό Ηρακλείου σχεδόν δύο χιλιάδες είναι οι αγρότες που εμφάνιζαν εικονικά τιμολόγια και καρπώνονταν τον ΦΠΑ. Σε πολλές περιπτώσεις το ποσό αυτό ξεπερνούσε ακόμη και τις 50 χιλιάδες ευρώ. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν 6.274 αγρότες στην Κρήτη που έλαβαν επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ, συνολικού ύψους 37,7 εκατ. ευρώ. Οι επιστροφές βασίστηκαν σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Μέχρι σήμερα 254 υποθέσεις έχουν αποσταλεί για καταλογισμό στις αρμόδιες ΔΟΥ. Με την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου συνεχίζονται οι σχετικοί έλεγχοι. Οι παραβάτες, εκτός του αδικήματος της φοροδιαφυγής, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης κατά του Δημοσίου και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Οπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες, οι περισσότερες ΔΟΥ δεν διενεργούσαν ελέγχους, με αποτέλεσμα να γνωρίζει μεγάλη άνθηση το φαινόμενο έκδοσης και διακίνησης πλαστών εικονικών τιμολογίων.

Στοχεύοντας στην πάταξη του φαινομένου της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ, ζητήθηκε να γίνουν έλεγχοι, αρχής γενομένης από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους συνεταιρισμούς δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, συγκεντρωτικές τιμολογίων.

Του Κώστα Νάνου
nanos@pegasus.gr

This entry was posted on Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2013 at 09:08 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply