Ο… πρωταθλητής στην υπερσυνταγογράφηση έγραφε -κατά μέσο όρο- 146 συνταγές τη μέρα!!!

Απίθανες υποθέσεις διαφθοράς στο χώρο της Υγείας ήρθαν τις τελευταίες ημέρες σε γνώση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίες καταδεικνύουν την «υπόγεια» σχέση γιατρών με εταιρείες και φαρμακεία.

Από τη μία γιατρός συνταγογραφεί περίπου 146 συνταγές την ημέρα και από την άλλη γιατρός  συνταγογραφεί κατά 93% σκευάσματα μιας εταιρείας.

Αίσθηση προκαλεί η υπόθεση ενός γενικού γιατρού στη Μακεδονία, ο οποίος έγραψε 4.388 συνταγές μέσα σε ένα μόλις μήνα ή με άλλα λόγια έγραφε 150 με 200 συνταγές κάθε μέρα! Όμως και στη Θράκη δύο άλλοι γενικοί γιατροί συνταγογράφησαν μέσα σε ένα μήνα 3.200 συνταγές ο καθένας τους.

Επίσης, ένας παθολόγος συνταγογράφησε μόλις 33 συνταγές μέσα σε ένα μήνα, με συνολική όμως δαπάνη 110.000 ευρώ και μέση αξία συνταγής τα 3.400 ευρώ! Ακόμη, ασφαλισμένος μέσα σε ένα μήνα έλαβε 15 συνταγές με συνολικό αριθμό 785 κουτιά φαρμάκων και δαπάνη 8.500 ευρώ, ενώ ένα άλλος πάλι σε ένα μήνα έλαβε εννέα συνταγές και 400 κουτιά.

Φυσικά υπάρχουν και οι «υπόγειες» σχέσεις γιατρών με εταιρείες. Γιατρός συνταγογραφούσε κατά 93% σκευάσματα μία συγκεκριμένης εταιρείας, ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 1% του συνολικού τζίρου της ειδικότητάς του, ενώ ένας παθολόγος στην Αττική συνταγογραφούσε σκευάσματα συγκεκριμένης εταιρείες σε ποσοστό 85%, με μηνιαίο τζίρο 85.000 ευρώ και ένας παιδίατρος πάλι στην Αττική συνταγογραφούσε κατά 70% σκευάσματα πολυεθνικής εταιρείας.

Βέβαια από το «παιχνίδι» δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι σχέσεις γιατρών-φαρμακείων.  Γιατρός στην Αττική το 95% των συνταγών που έγραφε εκτελούνταν σε ένα μόνο φαρμακείο, ενώ ένας άλλος πάλι στην Αττική το 89% των συνταγών του εκτελούνταν πάλι σε ένα φαρμακείο, με μηνιαίο κόστος πάνω από 50.000 ευρώ. Παρόμοια περιστατικά εντοπίστηκαν στις Σέρρες και στα Ιωάννινα.

Όλες οι περιπτώσεις διαφθοράς, έχουν γίνει γνωστές στον υπουργό Υγείας και στις αρμόδιες οικονομικές αρχές, οι οποίες θα προχωρήσουν σε περαιτέρω έλεγχο.

πρώτο θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.