Η εκροή άρχισε πριν την κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup, υποστηρίζει η Wall Street Journal

Στις Παρθένες Νήσους τα ρωσικά κεφάλαια από την Κύπρο

Που πήγαν τα ρωσικά κεφάλαια που έφυγαν από την Κύπρο, μετά την οικονομική τραγωδία που υπέστη η Μεγαλόνησος; Στο ερώτημα αυτό απαντά η Wall Street Journal, η οποία δημοσιεύει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα ρωσικά κεφάλαια μετακόμισαν στις Παρθένες Νήσους αλλά και στο Λουξεμβούργο.

Οι ρώσοι μεγιστάνες που είχαν καταθέσεις στην Κύπρο, φαίνεται πως δεν υπάκουσαν ούτε στις επανειλημμένες εκκλήσεις του προέδρου Πούτιν για επαναπατρισμό ρωσικών κεφαλαίων, αμέσως μετά το οικονομικό κράχ στην Κύπρο.

Το θέμα όμως είναι άλλο. Γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας (τα οποία αναδημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης») η εκροή ρωσικών κεφαλαίων άρχισε τόσο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, (άρα οι Ρώσοι είχαν πληροφορίες και μάλιστα οι κυπριακές τράπεζες στη Μόσχα είχαν παραμείνει ανοιχτές), όσο και μετά την απόφαση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα από τα 6,7 δισ. δολάρια που είχαν καταθέσει οι Ρώσοι στις Παρθένες Νήσους το πρώτο τρίμηνο του 2012, το ποσό αυξήθηκε σε 31,66 δισ. δολάρια μόνον το πρώτο τρίμηνο του 2013. Αντίστοιχα στο Λουξεμβούργο, από μόλις 258 εκατ. δολάρια τους πρώτους μήνες του 2012, οι ρωσικές καταθέσεις εκτοξεύτηκαν στα 13,9 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2013. Οι Ρώσοι φαίνεται ότι εμπιστεύτηκαν και το Λουξεμβούργο, παρά το γεγονός ότι το τραπεζικό του σύστημα είχε ομοιότητες μ΄αυτό της Κύπρου και τότε μάλιστα γινόταν λόγος ότι πιθανόν και το Λουξεμβούργο να ακολουθούσε την Κύπρο σε κούρεμα των καταθέσεων.

Την ίδια ώρα οι New York Times επισημαίνουν τον κίνδυνο ότι η Τράπεζα Κύπρου μπορεί να καταλήξει τελικά σε ρωσικά χέρια. Όπως αναδημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» «οι πλούσιοι Ρώσοι που είχαν χρήματα στις προβληματικές τράπεζες της Κύπρου έχασαν δισεκατομμύρια . Όμως, παρά το άσχημο πλήγμα που δέχθηκαν, οι Ρώσοι είναι πλέον σε θέση να πάρουν κάτι που μέχρι πρότινος είχε ξεφύγει ακόμα και από τους θρασείς ολιγάρχες της Μόσχας: τον έλεγχο ενός συστημικού τραπεζικού ιδρύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κατά την αμερικανική εφημερίδα η εφαρμογή του bail in είχε στόχο να αναγκάσει τους πιστωτές και τους καταθέτες να πληρώσουν για τα λάθη της τράπεζας και να απαλλάξουν τους φορολογούμενους από την επιβάρυνση της διάσωσης. Στην περίπτωση όμως της Κύπρου δημιουργήθηκαν «ακούσιες συνέπειες», αφού ο στόχος της Γερμανίας και των άλλων βορειοευρωπαϊκών χωρών ήταν να «εξαλείψουν» το «βρόμικο ρωσικό χρήμα» από τις προβληματικές τράπεζες της Κύπρου.

Τελικά αντί να το πετύχουν αυτό, έβαλαν τους Ρώσους ακόμα βαθύτερα στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης, δίνοντας τους πλειοψηφικό μερίδιο- στα χαρτιά τουλάχιστον- της Τράπεζας της Κύπρου.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών – περίπου 18%- υποτίθεται ότι θα πάει στους καταθέτες που έχασαν λεφτά από τη Λαϊκή Τράπεζα. αλλά αυτό το μερίδιο πιθανότατα θα περάσει στον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Οι νομικοί εκπρόσωποι πελατών με «μπλοκαρισμένα χρήματα» εκτιμούν πως οι Ρώσοι, ως σύνολο, θα καταλήξουν να κατέχουν περίπου το 60% των νέων μετοχών της τράπεζας, , ενώ τα κυπριακά ΜΜΕ εκτιμούν ότι το 53% των μετοχών θα βρεθούν σε ξένα χέρια, κυρίως ρωσικά, είτε άμεσα είτε μέσω νομικών εταιριών που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους. Βεβαίως, το εάν οι Ρώσοι επιθυμούν με τέτοια τράπεζα είναι ένα άλλο ζήτημα.

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ακόμα ότι παρά τα όσα συνέβησαν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, η Τράπεζα Κύπρου εξακολουθεί να κατέχει μία μοναδική θέση επιρροής στις οικονομικές και πολιτικές υποθέσεις της Μεγαλονήσου, μίας χώρας που «κάθεται» ενδεχομένως πάνω σε πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα η Μόσχα αν και εξοργισμένη με τα δισεκατομμύρια που έχασαν οι Ρώσοι στην Κύπρο, βλέπει το νησί ως… έπαθλο. Η ίδια εφημερίδα, αναφέρει τέλος ότι εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της προοπτικής απόκτησης ελέγχου από τους Ρώσους της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου.

 

Χασαπόπουλος Νίκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.