Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου για τους πλειστηριασμούς

22 Αυγούστου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Σαμαράς: Θα προστατευτεί απολύτως η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων – Τελεία και παύλα

Συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου για τους πλειστηριασμούςΓια το μείζον θέμα της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το 2014 συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου Σαμαράς και Βενιζέλος. Εξερχόμενος ο κ. Βενιζέλος και ερωτηθείς εάν υπήρξε κατάληξη για το θέμα απάντησε: «Νομίζω πως ναι». Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

O πρόεδρος του ΠαΣοΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη.

Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας.

Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας».

Σε δήλωσή του, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα θέματα ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα και ότι συζητήθηκε το θέμα των πλειστηριασμών.

Σαμαράς: Θα προστατευτεί απολύτως η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων – Τελεία και παύλα

«Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξ’ αιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός για το θέμα των πλειστηριασμών.

Πρόσθεσε δε ότι «η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη φάση της μερικής άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τις αρχές του 2014 θα αφορά κυρίως επιχειρηματίες, εμπόρους και λιγότερα από 10.000 ακίνητα.

Το πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε μετά την συνάντηση της Τετάρτης
«Δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία ακίνητα και 300.000 ευρώ καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας ή δήμευση καταθέσεων» δήλωσε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας την Τετάρτη, αμέσως μετά τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών.

Μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη οι κκ Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Σταμάτης, το αρμόδιο για το θέμα στέλεχος προσδιόρισε το γενικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η κυβέρνηση για τη μερική άρση της απαγόρευσης για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι το όλο θέμα αφορά σε αυτή τη φάση «κυρίως επιχειρηματίες και εμπόρους» και λιγότερα από 10.000 ακίνητα.

Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν την Τετάρτη ότι εξετάζεται η άρση της απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμών, ωστόσο μένει να προσδιοριστούν  τα κριτήρια με τα οποία θα διασφαλίζεται πλήρως η πρώτη κατοικία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δανειοληπτών.

«Δεν πρόκειται να θιγούν οι δανειολήπτες που έχουν α΄ κατοικία και χαμηλά εισοδήματα» τόνισε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώκει την εξαίρεση όλων των ανέργων και των ατόμων με αναπηρία. Από την άλλη πλευρά μελετάται το ενδεχόμενο να κατέβει ο πήχης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις 200.000 ευρώ στις 160.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Οι τρεις Υπουργοί, εκτός από το θέμα των πλειστηριασμών, συζήτησαν τις εκκρεμότητες που αφορούν στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα αλλά και θέματα όπως η ρευστότητα στην αγορά.

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία καθώς εξετάζει ακόμη το ζήτημα.

«Το θέμα είναι σοβαρό. Οι τροπολογίες δεν θα γίνουν δεκτές. Πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας θέμα, στο οποίο η κυβέρνηση θα δώσει λύση στον κατάλληλο χρόνο» δήλωσε ο  υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θ. Καράογλου από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι τροπολογίες ζητούσαν την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι 31 – 12 – 2014 (τροπολογία Α. Λοβέρδου, Χρ. Αηδόνη) ή μέχρι τις 31 – 12 – 2016 (τροπολογία Ν. Σταυρογιάννη, Γ. Κουράκου).

το βήμα, skai

This entry was posted on Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2013 at 14:33 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply