Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επικίνδυνο λαγόψαρο στην Ιεράπετρα

20 Αυγούστου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ανησυχία στη νότια Κρήτη από την εμφάνιση του επικίνδυνου λαγόψαρου

Επικίνδυνο λαγόψαρο στην ΙεράπετραΤο συγκεκριμένο είδος ψαριού, που εμφανίστηκε στα ελληνικά νερά, είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Επιπρόσθετα, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ειδικά οι ψαράδες ανησυχούν περισσότερο λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκαλούν τα συγκεκριμένα ψάρια στα αλιευτικά εργαλεία τους.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής στο Cretalive, το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την υπερθέρμανση του πλανήτη μεταμόρφωσαν την τελευταία δεκαετία το Λιβυκό πέλαγος και ειδικά την περιοχή της Ιεράπετρας αλλά και Σητείας σε… Ινδικό Ωκεανό

Το είδος Lagocephalus sceleratus της οικογένειας Tetraodontidae προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (π.χ. εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση που καταναλωθούν από τον άνθρωπο (σε μερικές περιπτώσεις ως και θανατηφόρες) και απαγορεύεται η διάθεση του συγκεκριμένου ψαριού στην αγορά.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημέρωσε αμέσως όλες τις ψυκτικές εγκαταστάσεις και τους συνδέσμους ιχθυεμπόρων και ιχθυοπωλών, ώστε να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους διακινητές αλιευμάτων και τα μέλη τους.

Το ψάρι έχει σχήμα τορπίλης, έχει δυο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματός του, στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος (σχετική φωτογραφία).

Όλα τα είδη (περίπου 185) της συγκεκριμένης οικογένειας (Tetraodontidae) έχουν περίπου τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι τοξικά. Σε περίπτωση που εντοπιστούν τα παραπάνω είδη θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Διεύθυνση Αλιείας κλπ).

newsbomb

This entry was posted on Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2013 at 19:52 and is filed under ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply