ΣΥΣΚΕΨΗ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-Θ. ΣΚΟΡΔΑ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Από τη σύσκεψη του Κ. Χατζηδάκη με τους περιφερειάρχες

Από δύο βασικά κριτήρια, τον εμπορικό χαρακτήρα και την τουριστική κίνηση, φαίνεται ότι τελικά θα εξαρτηθεί σε ποιες περιοχές και για πόσες Κυριακές τον χρόνο θα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής οι Περιφέρειες της χώρας  να έχουν καταλήξει σε κοινή γραμμή για το όλο θέμα, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Αναπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος.

«Θεωρούμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω, αλλά στο τέλος της ημέρας κάθε Αντιπεριφερειάρχης θα αποφασίσει με βάση αυτό που θεωρεί τοπικό συμφέρον. Συμφέρον όχι μόνον μίας επαγγελματικής ομάδας, αλλά συμφέρον του τόπου» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση, ενώ οι περιφερειάρχες δήλωσαν ότι θα οριοθετηθούν κάποιες περιοχές με αυξημένη τουριστική ή εμπορική κίνηση, στις οποίες τα καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. θα λειτουργούν περισσότερες από επτά Κυριακές τον χρόνο.

Πράσινο φως
H Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία των καταστημάτων της, σε περιοχές με βάση την τουριστική και την εμπορική τους κίνηση.

Μέχρι σήμερα οι Αντιπεριφερειάρχες, που είναι και οι αρμόδιοι, δεν έχουν εκδώσει καμία απόφαση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
«Η απόφαση αυτή θα πρέπει να εκδοθεί. Κάθε αντιπεριφερειάρχης θα κάνει αυτό που νομίζει» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση πρέπει να εκδοθεί εντός τριών μηνών, βάσει της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου 3 ώρες, συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, για το οποίο επισημάνθηκε η ανάγκη ενεργοποίησης του θεσμού του Συντονιστή σε κάθε Περιφέρεια. Επίσης συζητήθηκε το θέμα του ν.3982 για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας και τα τεχνικά επαγγέλματα. «Προτού περάσουμε στην επόμενη φάση της απλούστευσης των αδειοδοτήσεων, θέλουμε να κλείσουμε όλες τις εκκρεμότητες και ζητήσαμε από τις υπηρεσίες των Περιφερειών να εναρμονιστούν προς το πνεύμα και το γράμμα του νόμου» δήλωσε ο υπουργός και προανήγγειλε ειδική συνάντηση για τη εφαρμογή του ν.3982 ειδικά στο σκέλος εκείνο που προβλέπει ότι όταν περνά άπρακτη η προθεσμία χωρίς απάντηση από την Υπηρεσία τότε μπορεί να προχωρήσει η αδειοδότηση μίας επιχείρησης.

Τέλος, συζητήθηκε ο προγραμματισμός του νέου ΕΣΠΑ, στο οποίο οι Περιφέρειες θα έχουν πιο ενεργό ρόλο και μεγαλύτερο μερίδιο. Πριν από το τέλος Αυγούστου θα υπάρξει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των Περιφερειών, εν όψει των τελικών προτάσεων που θα υποβάλει η κυβέρνηση.
«Εμείς, οι 13 Περιφέρειες εφαρμόζουμε επιθετική πολιτική στο απερχόμενο ΕΣΠΑ, το πακέτο 2007-13, γιατί αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν πιάσουμε τους μνημονιακούς στόχους, τότε θα έχουμε προβλήματα με το νέο ΕΣΠΑ, που αφορά στα κονδύλια 2014-2020» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αρχίσει να κινείται η αγορά και να έλθουν νέες θέσεις εργασίας. «Η ανεργία είναι ο κοινός μας εχθρός και μαζί θα τον πολεμήσουμε» τόνισε.

Mανταλένα Πίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.