Το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο επιπλέον ζήτησε την επανεξέταση της απαγόρευσης κατοχής δημοσίου αξιώματος που είχε επιβάλλει το ίδιο δικαστήριο

Ποινή φυλάκισης στον Μπερλουσκόνι για την υπόθεση MediasetΤο ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε εφετειακή απόφαση κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Mediaset.

Επιπλέον ζήτησε την επανεξέταση της απαγόρευσης κατοχής δημοσίου αξιώματος για πέντε χρόνια που είχε επιβάλλει το ίδιο δικαστήριο.

Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση πρέπει να αναψηλαφηθεί ως προς το σκέλος της απαγόρευσης.

Το Εφετείο είχε επιβάλλει στον Μπερλουσκόνι ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών που μετατράπηκε με ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ένα έτος, το οποίο θα εκτίσει μάλλον με κατ’οίκον περιορισμό ή κοινωνική υπηρεσία, λόγω της ηλικίας του (είναι 76 ετών).

Γραφειοκρατικοί λόγοι μπορεί να καθυστερήσουν την επιβολή της ποινής κράτησης μέχρι το φθινόπωρο.Ο μεγιστάνας του Τύπου έχει εξάλλου ένα μήνα καιρό για να ζητήσει να εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Μπερλουσκόνι θα παραμείνει για την ώρα γερουσιαστής και πρόεδρος του Λαού της Ελευθερίας (Pdl).

Ωστόσο η απόφαση θα έχει επιπτώσεις στον μάλλον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Ενρίκο Λέτα, αφού ένα από τα βασικά κόμματα που τον απαρτίζουν θα βρεθεί με καταδικασμένο πρόεδρο.

Στο μεταξύ πηγές της ιταλικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι αποφάσεις της ιταλικής δικαιοσύνης «δεν πρέπει να συγχέονται» με την πολιτική ζωή της χώρας, ενώ διαβεβαίωναν ότι δεν αναμένουν η απόφαση να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση ή να δυσχεράνει το έργο της.

Παραταύτα, ο Λαός της Ελευθερίας δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση, ωστόσο στελέχη είχαν προτείνει απόσυρση των υπουργών του και μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε περίπτωση καταδίκης.

Όπως σημειώνει το Reuters η καταδίκη μπορεί να προκαλέσει διαμαρτυρίες και στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος (του οποίου η εσωτερική συνοχή δεν είναι δεδομένη), καθώς μερίδα στελεχών του αισθάνονται μάλλον άβολα από τη συγκατοίκηση με το Pdl.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη τελεσίδικη καταδίκη του Μπερλουσκόνι μετά από περίπου 30 δίκες εναντίον του, μεταξύ άλλων, για απάτη, διαφθορά, ακόμα και σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη πόρνη, μια υπόθεση που ακόμα δεν έχει κλείσει.

Ο Μπερλουσκόνι στρεφόταν πάγια κατά των πολιτικών του αντιπάλων και κατά αριστερών δικαστών που οργανώνουν δίκες εναντίον του.

Μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία προς το τέλος του 2011, ο Μπερλουσκόνι κράτησε για λίγο απόσταση από τα πολιτικά πράγματα, αλλά σταδιακά και πάρα τις δικαστικές του περιπέτειες ξαναβγήκε στο προσκήνιο «πριονίζοντας» την κυβέρνηση Μόντι.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου το Pdl κέρδισε αλλά δεν κατόρθωσε να σχηματίσει βιώσιμο σχήμα και μετά από αρκετές εβδομάδες διεργασιών σχηματίστηκε κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα με την στήριξη και της μπερλουσκονικής παράταξης.

Η καταδίκη μπορεί να φέρει το οριστικό τέλος της πολιτικής παρουσίας του στα ιταλικά πολιτικά πράγματα, μετά από σχεδόν 20 χρόνια αμφιλεγόμενης –ίσως το λιγότερο που μπορεί να πει κανένας– διαδρομής.

«Σεβασμός στις αποφάσεις»

Σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τόνισε ότι «η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός της βούλησης της δικαιοσύνης». Και πρόσθεσε «ελπίζω ότι μπορούν τώρα να αναπτυχθούν στην βουλή πιο ευνοϊκές συνθήκες ώστε να εξετασθούν τα προβλήματα της δικαιοσύνης. Χρειάζεται σύμπνοια και συνεργασία ώστε να μπορέσει η χώρα να ασχοληθεί με θέματα βασικής σημασίας για την θεσμική της δομή».

Σεβασμό και εφαρμογή της απόφασης ζήτησε από την πλευρά του το ανώτατο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Γκουλιέλμο Επιφάνι ενώ ο Μπέπε Γκρίλο, ο ηγέτης του M5S, έγραψε δηκτικά στο ιστολόγιό του ότι η απόφαση «είναι σαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο Μπερλουσκόνι μόλυνε, διέφθειρε και παρέλυσε την πολιτική ζωή της χώρας επί 21 χρόνια».

Στο μεταξύ, κορυφαία στελέχη της ιταλικής κεντροδεξιάς, συνεδριάζουν για τον καθορισμό της περαιτέρω στρατηγικής τους. «Πρόκειται για μια ημέρα μεγάλης πίκρας και παραποίησης της αλήθειας», δήλωνε ο Ενρίκο Ροτόντι, στέλεχος της κεντροδεξιάς.

Η πρώην υπουργός Μάρα Καρφάνια επιστράτευσε τη συνήθη ρητορική του Μπερλουσκόνι για τον πόλεμο της δικαιοσύνης εναντίον του «ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη και ενός από τους σημαντικότερους φορολογούμενους της Ιταλίας».

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.