Σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για επιτάχυνση και διερεύνηση ευθυνών

«Ξεπαγώνουν» μελέτες, αναζητούνται πόροι για έργα ΣΔΙΤ στους δήμουςΟι μελέτες ευημερούν, τα έργα δεν γίνονται. Μελέτες επί μελετών για την κατασκευή έργων σε δήμους παραμένουν στα υπουργικά συρτάρια «παγωμένες». Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να δώσει το μήνυμα ότι θα λάβει σάρκα και οστά η ρητορική της περί ανάπτυξης, αν και το ζήτημα της χρηματοδότησης και των πόρων είναι το μεγάλο αγκάθι, την ίδια ώρα όμως που τα έργα στους δήμους αποτελούν και πεδίο δόξης λαμπρό για επιχειρηματική δράση.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έδωσε μεγάλη σημασία στη διερεύνηση της τύχης που είχαν προγράμματα για την υλοποίηση έργων υποδομής ή αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων των δήμων.

Έτσι, εντοπίστηκε ότι από τις 173 μελέτες για την υλοποίηση έργων μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας» (ολοκληρώθηκε το 2009), μόνο δύο μελέτες έργων προχώρησαν σε έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης. Μάλιστα ήδη από το σύνολο των 11 εκατ. ευρώ που είχε ορισθεί για τη χρηματοδότηση των μελετών, έχουν δοθεί τα 9 εκατ. ευρώ και σύντομα θα αποπληρωθεί και το υπόλοιπο ποσό.

Οι μελέτες αφορούν την αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, τουριστικές υποδομές, διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων, κατασκευή και διαχείριση δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης, παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές.

Η υπόθεση αυτή εντοπίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος εμφανίζεται από το επιτελείο του αποφασισμένος να σπάσει γραφειοκρατικά στεγανά και να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο τα αναπτυξιακά εργαλεία που υπάρχουν για την αναζωογόνηση των δήμων.

Ο κ. Μιχελάκης, ήδη, έχει καλέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να του εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε ενημέρωση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για τους λόγους καθυστέρησης στην προώθηση των έργων.

Το ζήτημα της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων στους δήμους μέσω ΣΔΙΤ αποτέλεσε αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών το πρωί της Δευτέρας (22.7.2013). Σε αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης, ο επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Γραμματίδης, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Finance κ. Αλέξανδρος Πουλαρίκας.

Αναλύθηκαν κατά τη συνάντηση οι δυνατότητες που υπάρχουν για την ένταξη των δήμων σε αναπτυξιακά έργα μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ, όπως είναι ο φωτισμός, έργα αφαλάτωσης κ.ά., τα οποία είναι ανταποδοτικά προς τους Δήμους. Όπως επισημαίνεται από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένες εταιρείες και τη δυνατότητα χρηματοδότησης από ξένες τράπεζες.

Μπίτσικα Παναγιώτα

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.