«Ο τουρισμός επιστρέφει στην Ελλάδα, οι Ελληνες όμως δεν πάνε διακοπές»  «Οι ξένοι τουρίστες επιστρέφουν στα ηλιόλουστα νησιά και τους αρχαίους ναούς της Ελλάδας, αυξάνοντας τις ελπίδες για αναστροφή της σοβαρής οικονομικής ύφεσης», γράφει το Reuters, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι «καταθλιπτικοί Έλληνες», όπως τους αποκαλεί, θα αρκεστούν σε ένα πενθήμενο σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.

«Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, όπου οι φόβοι για έξοδο της χώρας από το ευρώ είχαν τρομάξει πολλούς ξένους, οι τουριστικοί δείκτες έχουν σαφώς πιο ανοδική πορεία», αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters που ξεκινά με τα θετικά μηνύματα που έρχονται από τον τουρισμό: «H τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση ύψους 38,5% στα έσοδα για το Μάιο και αύξηση ύψους 15,5% κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους. «Είναι ένα πολύ θετικό σημάδι», δηλώνει στο πρακτορείο ο επικεφαλής των ξενοδόχων στην Ελλάδα, Γιάννης Ρέτσος, και συνεχίζει: «Πιστεύω ότι αυτή η ανοδική τάση θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Με τη βοήθεια του τουρισμού, η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 17% της παραγωγής και μία στις πέντε θέσεις εργασίας σε μια χώρα όπου η ανεργία έχει αυξηθεί σε περίπου 27%. «Η Ελλάδα είναι ένας δημοφιλής προορισμός κυρίως για τους Γερμανούς και Βρετανούς για δεκαετίες και πλέον προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες από την ανατολική Ευρώπη, με αυτές τις αγορές να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών αφίξεων, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί», τονίζεται.

«Οι καταθλιπτικοί Ελληνες»
«Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αναμένει περισσότερους ξένους επισκέπτες φέτος, ο εσωτερικός τουρισμός –που αναλογεί στο 25% των συνολικών εσόδων- έχει πληγεί σοβαρά και εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα του περασμένου έτους», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Τα «ελληνικά εισοδήματα πιέζονται σοβαρά, μειώθηκαν κατά περίπου 30% κατά μέσο όρο από την αρχή της κρίσης το 2009, ενώ πολλές ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά πολυήμερες διακοπές ή συχνές αποδράσεις Σαββατοκύριακου μακριά από την Αθήνα».

Το δημοσίευμα αναφέρει και έρευνα του ΙΝΚΑ, βάσει της οποίας περισσότερο από τα δύο τρίτα των Ελλήνων δεν έχουν προγραμματίσει διακοπές γι’ αυτό το καλοκαίρι. «Περίπου το 70% των 545 ερωτηθέντων δήλωσε ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους και το 20% απάντησε ότι η εργασιακή ανασφάλεια και ως εκ τούτου το εισόδημα, τους αποτρέπουν από το να αποφασίσουν διακοπές».

Η πλειοψηφία των Ελλήνων τουριστών δηλώνει ότι οι διακοπές τους θα περιοριστούν στις πέντε ημέρες ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς θα προτιμήσουν φέτος συγγενικά ή φιλικά σπίτια προκειμένου να αποφύγουν το δυσβάστακτο έξοδο του ξενοδοχείου», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.