Σκοτώθηκε γιατί ένα «μη εγκεκριμένο» αεροπλάνο πέταξε πολύ κοντά στο μαχητικό του

Αποκάλυψη για τον θάνατο του Γιούρι Γκαγκάριν 45 χρόνια μετά

Νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά από 45 χρόνια αποκαλύπτουν την αιτία που προκάλεσε το δυστύχημα του μαχητικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε διάσημος Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα.

Στις 27 Μαρτίου 1968 ο Γκαγκάριν και ο εκπαιδευτής του, Βλαντίμιρ Σεριόγκιν, εκτελούσαν πτήση δοκιμής σε ένα νέο αεροπλάνο, τύπου MiG-15, το οποίο συνετρίβη κοντά στην πόλη της Νοβοσέλοβο, περίπου 90 χλμ. από τη Μόσχα. Σκοτώθηκαν και οι δύο. Τότε, στο πόρισμα της επίσημης έρευνας γράφτηκε  ότι το MiG έπεσε επειδή προσπάθησε να αποφύγει ένα «ξένο αντικείμενο», πιθανώς ένα σμήνος από χήνες ή ένα αερόστατο ζεστού αέρα.

Τώρα ο 79χρονος πρώην κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ, συνάδελφος του θρυλικού Γκαγκάριν, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Russia Today, ότι ένα «μη εγκεκριμένο» αεροπλάνο πέταξε πολύ κοντά στο μαχητικό, στέλνοντας το σε μοιραία περιδίνηση. Αυτή προκάλεσε την πτώση και συντριβή του μαχητικού στο έδαφος με ταχύτητα 750 χλμ/ώρα.

Το παλαιό επίσημο πόρισμα έλεγε πως το υψόμετρο ήταν σχετικά χαμηλό και οι δυο χειριστές, αν και εξαιρετικά έμπειροι, δεν είχαν αρκετό χρόνο για να επαναφέρουν το αεροσκάφος από την περιδίνηση. «Το συμπέρασμα αυτό μπορεί να είναι πιστευτό από έναν απλό άνθρωπο, όχι όμως από έναν επαγγελματία», δήλωσε ο Λεόνοφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχει στην κατοχή του μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση που δείχνει ότι «δεν πέταξαν πάπιες ή αερόστατα κοντά στον αεροσκάφος του Γκαγκάριν, αλλά ένα μαχητικό Sukhoi».

«Γνωρίζαμε ότι ένα Su-15 είχε προγραμματιστεί να κάνει δοκιμαστική πτήση εκείνη την ημέρα, αλλά θα έπρεπε να πετά σε ύψος 10.000 μέτρων ή μεγαλύτερο, όχι στα 450-500 μέτρα που πετούσε ο Γκαγκάριν. Ήταν μια παραβίαση της διαδικασίας της πτήσης», είπε ο Λεόνοφ, ο οποίος τόνισε πως γνωρίζει τη λεπτομέρεια αυτή επειδή ήταν αυτόπτης κι αυτήκοος μάρτυρας, αφού την στιγμή του δυστυχήματος πετούσε με ένα ελικόπτερο πολύ κοντά στο μοιραίο MiG. Αρνήθηκε, ωστόσο, να αποκαλύψει το όνομα του πιλότου που, κατά την άποψή του, ευθύνεται για τον θάνατο του Γκαγκάριν και του Σεριόγκιν.

Ο θάνατος του Ρώσου κοσμοναύτη, ήρωα της ΕΣΣΔ κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου με τις ΗΠΑ, ειχε θεωρηθεί τότε μυστήριο κι ανάμεσα στις διάφορες θεωρίες συνομωσίας της εποχής ήταν κι αυτή ότι ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, είχε δώσει εντολή να δολοφονηθεί επειδή… ήταν πολύ πιο δημοφιλής από τον ίδιο.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.