Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τσιπάκι για να ξέρουμε τι τρώμε…

Μάιος 28th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Μια νέα πρωτοποριακή φορητη συσκευή σε μέγεθος παλάμης ετοιμάζουν Έλληνες επιστήμονες του Ινστιτούτου Μικροηλεκτρονικής στο «Δημόκριτο» , με την οποία θα ξέρουμε άμεσα τι πραγματικά περιέχουν όσα τρώμε.

Ειδικότερα, η ερευνητική Ομάδα του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος», από τον περασμένο Σεπτέμβριο συντονίζει και υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Foodsniffer«, το οποίο στοχεύει στην κατασκευή ενός τσιπ, με το οποίο ο καταναλωτής θα είναι σε θέση γρήγορα, φθηνά και αποτελεσματικά να ελέγχει εάν οι τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλεργιογόνα, τοξίνες, αλλά και άλλες βλαβερές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Γιάννης Ράπτης, εξηγεί ότι ο αισθητήρας που αναπτύσσει η ομάδα των επιστημόνων, στα πλαίσια αυτού του έργου, θα έχει τη δυνατότητα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, -π.χ. μία ώρα- να μπορεί να δώσει το αποτέλεσμα για το τρόφιμο που εξετάζει εάν περιέχει και σε ποια συγκέντρωση, μία από τις δέκα ουσίες, την οποία αναλύει. «Στη μορφή που τον σχεδιάζουμε, δηλαδή της πολύ μικρής διάταξης, υπολογίζουμε ότι οι πρώτες μετρήσεις θα γίνουν σε περίπου 2 χρόνια από τώρα. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου 3 χρόνια. Ελπίζουμε ότι τότε θα μπορεί να βρεθεί ένα στάδιο πιο κοντά στην αγορά«, σημειώνει σχετικά.

Megatv.com

This entry was posted on Τρίτη, Μάιος 28th, 2013 at 15:55 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply