Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εκατοντάδες παράπονα για ταλαιπωρία υπερηλίκων στις Εφορίες

22 Μαΐου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ουρές συνταξιούχων στα γκισέ για παραλαβή κλειδαρίθμων

Εκατοντάδες παράπονα για ταλαιπωρία υπερηλίκων στις ΕφορίεςΣημαντική ταλαιπωρία υφίστανται υπερήλικες συνταξιούχοι για να προμηθευτούν κλειδάριθμο στις εφορίες προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Η υποβολή της  φορολογικής δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν τους επέτρεψε φέτος να υποβάλουν τη δήλωση χειρόγραφα.

Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν κλειδάριθμο για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις. Θα πρέπει δε να απευθυνθούν υποχρεωτικά σε λογιστή ή να υποχρεωθούν σε συγγενείς και φίλους με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να έχουν πρόσβαση στο TAXIS.

Αν και τα γραφεία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη έχουν δεχθεί εκατοντάδες παράπονα γα το θέμα της υποχρεωτικής υποβολής δηλώσεων από τους συνταξιούχους, ωστόσο η Κυβέρνηση επιμένει στην αρχική της θέση.

Στις εφορίες συρρέουν και νέοι ηλικίας 18 ετών, καθώς υποχρεώνονται από φέτος να λάβουν από την εφορία Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους, εφόσον πρόκειται για προστατευόμενο μέλος τους.

-Σημειώνεται πως στον πίνακα 9 του εντύπου δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά,  προκειμένου να πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Έτσι, θα διαπιστωθεί αν πράγματι είναι προστατευόμενα μέλη και παρέχεται νόμιμα το πρόσθετο αφορολόγητο όριο.

-Οι φορολογούμενοι με προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά και το νέο έντυπο Ε 21, προκειμένου να εισπράξουν τα νέα οικογενειακά επιδόματα (κυμαίνονται από 13,33 έως 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος) και τα νέα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα τα οποία ανέρχονται σε 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί, μετά το τρίτο. Σε αυτό θα πρέπει να δηλώνονται η ηλικία, το εάν είναι φοιτητής ή όχι, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ.

Συνολικά περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις. Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων είναι η 30η Ιουνίου 2013 για όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως από τον ΑΦΜ.

 

ΔΟΛ

 

This entry was posted on Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2013 at 20:09 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply