Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στη φυλακή ακόμα και αν πληρώσουν φόρους άνω των 200.000 ευρώ!

12 Μαΐου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Δρακόντειος νόμος για φοροφυγάδες…

Δρακόντειο νόμο με αυστηρές ποινές για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» προωθεί το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να έχει οριστικοποιηθεί ως προς τις διατάξεις του και να ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η πρώτη μεγάλη τομή αφορά την προώθηση ρύθμισης για τον μη ανασταλτικό χαρακτήρα των ποινικών διώξεων και των ποινών κάθειρξης για χρέη και φοροδιαφυγή άνω των 200.000 ευρώ.

Το δεύτερο μέτρο προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των νομικών εμποδίων για δεσμεύσεις – εξπρές κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων που εντοπίζονται από τις ελεγκτικές Αρχές να έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα. Στόχος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εξακρίβωση του αδικήματος να προχωρά σε δήμευση της περιουσίας του παραβάτη και να διασφαλίζει έτσι το δημόσιο συμφέρον και την ικανοποίηση των χρηματικών απαιτήσεών του από την “αξιοποίηση” των περιουσιακών στοιχείων.

Η τρίτη ανατροπή έχει να κάνει με την “ενεχυρίαση” των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του φοροπαραβάτη, έτσι ώστε το Δημόσιο να διασφαλίζει την είσπραξη των απαιτήσεών του σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη διαπίστωση του αδικήματος από τον πολίτη.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μπαίνουν σε ενέχυρο τα δεσμευμένα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία όπως τραπεζικοί λογαριασμοί κ.ά με στόχο το Δημόσιο να μπορεί να προβεί σε κατάσχεση ή παρακράτηση χρηματικών ποσών έναντι του οφειλόμενου φόρου ή του χρέους του φορολογουμένου και μόνο σε περίπτωση που δικαιωθεί τελεσίδικα να του επιστρέφει τα χρήματα και μάλιστα εντόκως.

Παράλληλα, με τις προωθούμενες αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς των κυρώσεων για φοροδιαφυγή επεκτείνονται σε όλο το φάσμα των φόρων της κατάργησης της δυνατότητας διοικητικού συμβιβασμού με την Εφορία με μείωση των προστίμων, η τμηματική καταβολή του φόρου, ενώ γίνεται άμεσα απαιτητό ολόκληρο το ποσό του πρόσθετου φόρου που καταλογίζεται από τις ελεγκτικές Αρχές.

Το σχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει απλοποίηση του κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, του ΦΠΑ αλλά και της διαδικασίας επιστροφών φόρων, ενίσχυση της υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων, αντικειμενική επιλογή για τον έλεγχο των φορολογούμενων βάσει επικινδυνότητας, καταγραφή ελεγκτικών προτύπων για τους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, online λήψη στοιχείων από όλο τον κρατικό τομέα για τη διενέργεια διασταυρώσεων και παροχή κινήτρων στους πολίτες για ενθάρρυνση καταγγελιών διαφθοράς στο ΥΠΟΙΚ.

Τέλος, ανοίγονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί με διαδικασίες εξπρές για φορολογούμενους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διαφθορά και διακίνηση “μαύρου χρήματος”. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα συνδέει τα πληροφοριακά συστήματα του ελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών.

www.news247.gr

This entry was posted on Κυριακή, 12 Μαΐου, 2013 at 15:55 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply