Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Έθιμα: «Τα εικονίσματα» στο Σπήλαιο Γρεβενών 2013 (Φωτογραφίες + Video)

7 Μαΐου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Πραγματοποιήθηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, την Τρίτη ημέρα του Πάσχα (7/5/2013), το έθιμο των «εικονισμάτων», στο Σπήλαιο Γρεβενών.

Σύμφωνα με το έθιμο που κρατά από πολύ παλιά, στη μονή της Παναγίας, γίνεται «δημοπρασία» του Τίμιου Σταυρού και των εικόνων όλων των εκκλησιών του Σπηλαίου.

Ο Τίμιος Σταυρός αντιπροσωπεύει την εκκλησία Παναγία, και ακολουθούν οι εικόνες των εκκλησιών: ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Μιχαήλ, η Αγία Παρασκευή και η Αγία Αικατερίνη.

Αμέσως μετά γίνεται η περιφορά των εικόνων καθώς και των οστών του Όσιου Νικάνορα, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Τρίφωνα, του Αγίου Προκοπίου και η κάρα του Αγίου Μηνά του Καλικελαύδου,   σε όλο το χωριό.

Στην συνέχεια, στην κάτω πλατεία, απέναντι από το σχολείο του Σπηλαίου (στο ίσιωμα), οι πιστοί προσκυνούν τα ιερά λείψανα και τις θαυματουργές εικόνες.

Ακολουθεί η επιστροφή στην Παναγιά, αφού προηγουμένως γίνει «στάση» μπροστά στο νεκροταφείο του χωριού και στο πάρκο του Άι Λιά.

Δείτε φωτογραφίες (κάντε κλικ για μεγέθυνση) και στο τέλος Video  με τον χορό των μεγαλυτέρων του χωριού

Δείτε κι ένα μικρό απόσπασμα από τον χορό που στήθηκε στην πλατεία του χωριού:

This entry was posted on Τρίτη, 7 Μαΐου, 2013 at 20:38 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 response about “Έθιμα: «Τα εικονίσματα» στο Σπήλαιο Γρεβενών 2013 (Φωτογραφίες + Video)”

  1. be gala said:

    Εξαιρετική δουλειά
    Μπράβο !!!

Leave a Reply